Menu Zavřít

Afroameričan vyzve veterána

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Prezidentské volby v USA

BRAND24

Barack Obama (46) vyhrál souboj o demokratickou nominaci pro listopadové volby prezidenta USA. Minulý týden získal potřebný počet delegátů pro nominační sjezd, a porazil tak soupeřku Hillary Clintonovou. Senátor za Illinois bude prvním Američanem s africkými kořeny ve finále boje o Bílý dům. V něm se utká s republikánem Johnem McCainem (71).
„Dnes večer se mohu před vás postavit a říci, že budu demokratickým kandidátem na prezidenta Spojených států,“ prohlásil Obama minulé úterý před sedmnácti tisíci příznivci ve městě St. Paul ve státě Minnesota.
Nominační vítězství Obamy přinesl až poslední den pět měsíců trvajících demokratických primárek. Třetího června sice v Jižní Dakotě překvapivě vyhrála Clintonová, ale v Montaně jednoznačně kraloval Obama. Díky tomu získal dostatek volitelů, kteří mu do té doby scházeli k většině 2118 delegátů. Již před posledním hlasováním ale byla porážka Clintonové víceméně jasná. Na Obamovu stranu se totiž v posledních dnech přiklánělo stále více takzvaných superdelegátů, tedy stranických špiček a demokratických poslanců a senátorů, kteří na srpnovém nominačním sjezdu mohou hlasovat podle vlastního uvážení.
Oba kandidáti se ihned poté, co se role vyjasnily, začali jemně „oťukávat“. McCain na Obamovu adresu řekl, že je „působivým“ oponentem. Zpochybnil ale jeho ochotu vzdát se stranických zájmů, riskovat kritiku a přinést do Washingtonu skutečnou změnu. Obama na oplátku sdělil, že McCain pokračuje v politice dosavadního prezidenta George Bushe, ačkoli se snaží od něho distancovat. O novém prezidentovi Spojených států rozhodnou voliči 4. listopadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).