Menu Zavřít

Adventní čas v Drážďanech

4. 12. 2010
Autor: profit

Pokud máte rádi tradici adventních trhů a ty české vám už přijdou okoukané, vyražte se podívat, jak vypadají vánoční trhy u našich sousedů. K vyhlášeným a hojně navštěvovaným patří například trhy v Drážďanech, které jsou navíc jen kousek za hranicemi.

Foto: Dresden.de

Centrem vánočních trhů se v Drážďanech stal Striezelmarkt čili „Štólový trh“, který se nachází na náměstí Altmarkt. Od vlakového nádraží se sem dostanete za 20 minut chůze po Prager Strasse, kterou vyhledávají hlavně nákupní nadšenci. Historie tržiště sahá až do 15. století, takže Striezelmarkt se řadí k nejstarším německým trhům, které se zachovaly až do současnosti. Dnes tu v předvánočním čase najdete 240 krásně ozdobených stánků a v nich široký sortiment tradičních rukodělných výrobků od svíček přes dřevěné hračky a modrotisky až po vánoční ozdoby. Samozřejmě nechybí ani stánky s všemožnými dobrotami k jídlu a pití.

Ale adventní trhy nejsou spjaty pouze s Altmarktem, ve městě můžete navštívit i další trhy – třeba na slavné nákupní ulici Prager Strasse, u kostela Frauenkirche nebo na náměstí Neumarkt. Určitě si nenechte ujít zdejší svařák, který vám tu u všech stánků nalijí do zdobeného keramického hrníčku, na nějž budete muset složit drobnou zálohu – samozřejmě vratnou. Hrneček si ale můžete nechat i jako osobitý suvenýr.

Obří štóla a největší vánoční pyramida světa

V Drážďanech berou advent opravdu vážně, takže město každoročně pečlivě připravuje nejen trhy, ale také doprovodný program. Během každého předvánočního víkendu se tak návštěvníci mohou těšit na různé akce a festivaly. Hned první adventní víkend bude věnován tajemné figurce zvané Pflaumentoffel (Švestkáček), kterou zbožňují především děti. V rámci Festivalu perníků bude korunována také perníková princezna.

V sobotu 4. prosince je na programu jedna z vrcholných událostí adventu – festival tradičního vánočního pečiva, štóly. Na svou vánoční pochoutku jsou místní náležitě hrdí. Každý rok se peče obrovská štóla, která váží 2 000 kilogramů a kterou slavnostně krájí místní mistr pekař nožem dlouhým přes jeden a půl metru. Putování štóly na Striezelmarkt provází po starém barokním městě dokonce působivé procesí.

Třetí adventní víkend se koná soutěž vánočních písní, které se zpívají kolem vánoční pyramidy na Striezelmarktu. Šestistupňová pyramida je vyrobena ze dřeva pocházejícího z Krušných hor a se svou výškou 14,62 metru bývá vůbec největší svého druhu na světě. Poslední adventní víkend dojde ke slavnostnímu dekorování vánočního stromu, tato akce je tradičně spjata s charitou.

Drážďanské trhy vycházejí co nejvíce vstříc i těm nejmenším. Ve Švestkáčkově chaloupce a v pekárničce si děti mohou vyzkoušet různá řemesla – například hnětení těsta na štólu či vykrajování cukroví. Každé odpoledne v 16:15 otevře Santa Claus nové okénko adventního kalendáře, doprovázet ho bude představení loutkového divadla. Pokud budete chtít, aby vám děti někdo na chvíli pohlídal, navštivte na Striezelmarkt takzvaný Wichtelhaus (Dům skřítků), kde se vaše ratolesti jistě zabaví a místní personál se jim bude věnovat.

Drážďany

Jak se tam dostanete

Do Drážďan můžete vyrazit vlastním autem po dálnici D8, ale připravte se na obtíže při parkování. Z tohoto hlediska je bezkonkurenčně nejlepší vlak – z Prahy jste v centru Drážďan za dvě hodiny a 15 minut a parkování řešit nemusíte. Pokud budete nakupovat v eShopu, pořídíte zpáteční jízdenku eTiket už od 22 eur.

  • *Tip: ušetřete na vstupném S mezinárodní jízdenkou odkudkoli z ČR do Drážďan je možné získat slevu 25 % na vstupné do Rezidenčního zámku, galerie Albertinum či do Obrazárny starých mistrů. V Rezidenčním zámku a v Obrazárně starých mistrů ve Zwingeru tak za zlevněnou vstupenku zaplatíte 7,50 eur, v Albertinu pak 6 eur. Jednu jízdenku na vlak je možné využít k získání slevy jen do jednoho z těchto objektů. Užitečné odkazy: www.dresden.de www.skd.museum www.cd.cz Kam za kulturou**

Drážďanské vánoční trhy každoročně navštíví na dva miliony lidí, takže pokud už nebudete mít chuť prodírat se davy a prohlížet si zboží na stáncích, můžete se vydat za kulturou. Přichystána je řada koncertů – v kostelech Frauenkirche, Kreuzkirche nebo v kostele Martina Luthera.

Kulturní zážitky na vysoké úrovni zcela z jiného soudku vám nabízejí také Rezidenční zámek, galerie Albertinum či Zwinger se světoznámou Obrazárnou starých mistrů, kde můžete obdivovat přední evropskou malířskou tvorbu z období od 14. do 18. století, včetně Raffaelovy Sixtinské Madonny.

Naopak nově otevřené Albertinum se zaměřuje na umění od romantismu do současnosti. Najdete tu jednak Galerii nových mistrů, jednak sbírku moderních skulptur. V Rezidenčním zámku běží několik výstav najednou. Za vidění stojí obě části stálé expozice nazvané podle původního hlavního sálu zámku – Zelená klenba. Historická část expozice nabízí na 3 000 volně vystavených drahocenných děl z klenotnice Augusta Silného, která jsou zasazena do jedinečných prostor rekonstruovaných podle původního provedení z roku 1730. Nová Zelená klenba představuje okázalá díla, kterými se prezentoval barokní drážďanský dvůr. Jak moc se vám budou honosné a bohatě zdobené exponáty líbit, záleží čistě na vašem vkusu.

BRAND24

Zajímavá je rovněž Turecká komora, kde jsou k vidění kromě zbraní, vojenských oděvů a dalšího vybavení také jedinečné, bohatě vyšívané osmanské státní stany, z nichž největší dosahuje délky 20 metrů.

Zkrátka Drážďany a jejich poklady určitě stojí za návštěvu. A v předvánočním čase to platí dvojnásob.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).