Menu Zavřít

ADSL pozici ISDN prý neohrozí

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Vytáčený přístup k internetu přes digitální linku má v Česku svou budoucnostJednou z výhod digitálního připojení k internetu ISDN je jeho dostupnost kdekoliv, kde je telefonní linka - například na vesnici. ADSL je zatím záležitostí velkých měst.

Vytáčený přístup k internetu přes digitální linku má v Česku svou budoucnost

Jednou z výhod digitálního připojení k internetu ISDN je jeho dostupnost kdekoliv, kde je telefonní linka - například na vesnici. ADSL je zatím záležitostí velkých měst.

Nástup vysokorychlostní technologie pro připojení k internetu prostřednictvím ADSL a debata, která se rozehrála kolem cen a parametrů této služby, tak trochu odsunula stranou zájmu připojení k síti přes klasickou telefonní linku a ISDN. Tato služba, která kromě jiného umožňuje vytáčené připojení k internetu prostřednictvím digitální linky, ale podle všeho najde své uplatnění i v době rozmachu ADSL, Wi-Fi či připojení k síti přes kabelovou televizi.

Dvě možnosti na výběr

Přeměna běžné telefonní linky na ISDN není nijak náročná, Český Telecom si za ni účtuje 999 korun. Kromě toho, že digitální linka ISDN umožňuje současně volat a být připojen k síti, spočívá její hlavní výhoda ve stálé rychlosti připojení, která dosahuje 64 kilobity za sekundu, a v případě, že se funkce volání „vypne“, dokonce 128 kilobitů za vteřinu. Kromě této verze je v nabídce operátorů i kvalitativně vyšší úroveň ISDN linky, kterou využívají firmy například pro připojení pobočkových ústředen do veřejné sítě. Podle vyjádření zástupců Českého Telecomu by měly služby na bázi ISDN do budoucna vyplnit jakousi mezeru mezi vytáčeným přístupem k internetu, takzvaným dialupem, a ADSL. „Můžeme vycházet ze zkušeností ve světě, kde je ADSL zaměřené na »těžké« uživatele internetu, kteří s ním pracují téměř nonstop, zatímco ISDN na klienty, kteří chtějí mít kvalitní přístup k síti s garantovanou rychlostí, ale nejsou připojeni neustále,“ vysvětluje mluvčí Telecomu Vladan Crha. V e prospěch ISDN navíc hovoří fakt, že pokrytí ADSL není dostupné ani zdaleka po celé republice, zatímco ISDN linku je možné zřídit prakticky kdekoliv.

Nekonkurují si

Přesto Český Telecom v době zavádění a hladu lidí po ADSL výrazně posílil reklamní kampaň na služby ISDN, dokonce připravil několik zajímavých produktových balíčků. Crha připouští, že ISDN je pro Telecom v současnosti „zajímavý až významný“ zdroj výnosů, ale zároveň popírá, že by se operátor snažil zdržovat zavedení ADSL kvůli zatraktivnění ISDN. „Přiznávám, že tato služba a dial-up v současnosti nahrazují úbytek tržeb z hlasových služeb, ale zdržování ADSL by bylo jen krátkozrakou politikou. Rozhodně to není o nějaké snaze na poslední chvíli udat ISDN klientům. Jsem přesvědčen, že obě služby mohou vedle sebe fungovat, přičemž každá si najde své uživatele,“ tvrdí. Podle Crhy se nedá mluvit o konkurenci mezi ADSL a ISDN, i když přechod některých ISDN zákazníků k vysokorychlostnímu internetu ADSL nevylučuje. „S takovým kanibalizmem se vyrovnávají všichni operátoři v Evropě, jde pouze o to nalézt rovnováhu mezi těmito službami a udělat produkty zajímavé pro obě skupiny zákazníků,“ vysvětluje mluvčí Telecomu. Budoucnost ISDN vidí optimisticky i ministr informatiky Vladimír Mlynář, který si myslí, že služba může fungovat i vedle ADSL. „Vzhledem k tomu, že vysokorychlostní internet není zatím plošně dostupný, respektive je možné ADSL používat jen ve velkých městech, má ISDN jistě své opodstatnění,“ říká.

Statisíce uživatelů

Služby na bázi digitálních linek ISDN jsou v České republice nabízeny od roku 1997, za tu dobu se jejich uživateli stalo zhruba sto šedesát tisíc zákazníků. Zatímco v začátcích se Český Telecom orientoval především na firemní klientelu, v průběhu loňského roku změnil přístup a ISDN začal se obracet i na domácí uživatele. „Celý loňský rok i letos zájem o ISDN roste, počtem přípojek už překračujeme svůj plán,“ potvrdil novinářům produktový ředitel Telecomu Miloš Mastník. Podle něj v minulosti nebylo připojení k internetu hlavní motivací pro pořízení ISDN linky, noví zákazníci si tuto službu objednávají především kvůli internetu.

Alternativní operátoři

Služby na bázi ISDN nabízí také většina alternativních operátorů, primárně však pro hlasový, nikoliv datový, provoz. Například Czech On Line nabízí ISDN přípojku pro větší subjekty, které mají zájem o velké množství telefonních linek, David Duroň z GTS zase ISDN linku považuje především za vysoce komfortní, digitalizovanou telefonní přípojku. Contactel podle Romany Tomasové z této firmy v současnosti jedná s Českým Telecomem o možnosti poskytování těchto služeb. „Pokud by se nyní porovnávalo ADSL a ISDN, musíme říci, že se jedná o dvě různé služby pro různé typy uživatelů. Ačkoli v dlouhodobém horizontu by ADSL mohlo budoucnost ISDN ohrozit, předpokládám, že ISDN bude ještě několik let plnit svou funkci a bude mít i dostatečnou klientskou základnu,“ uzavírá Tomasová.

Vybrané cenové programy služby euroISDN Českého Telecomu (v Kč)

ISDN2 Basic ISDN2 Standard ISDN2 StandardPlus

Měsíční paušál 599 699 1099

Volný kredit 100 200 550

Místní volání - špička 1,4 1,4 1,37

Místní volání - mimo špičku 0,7 0,7 0,7

Dálkové volání - špička 2,8 3,4 3

Dálkové volání - mimo špičku 1,5 1,7 1,6

Dálkové volání - v noci 1 1 1

Mobilní síť 5,9 6,2 5,8

Internet ve špičce

- každá z prvních 10 minut 1,4 1,38 1,35

Internet ve špičce

- každá další minuta 0,75 0,79 0,77

Internet mimo špičku

- každá z prvních 10 minut 0,55 0,61 0,61

Internet mimo špičku

- každá další minuta 0,23 0,28 0,28

PRAMEN: CENÍK ČESKÉHO TELECOMU

BRAND24

ISDN je pro uživatele, kteří nepotřebují být nonstop připojeni k internetu, tedy například pro domácnosti.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).