Menu Zavřít

Adriana Krnáčová: Mám vize krásných staveb, ale jsem spíš manažer provozu

1. 8. 2015
Autor: Michael Tomeš, E15

Předvolební klip Adriany Krnáčové s Eliškou Kaplicky, v němž jezdily po Praze a lidovou mluvou se bavily o tom, jak z města vyženou zloděje a „prostě to vyřeší“, působil až děsivě. Video se začalo šířit po internetu s názvem Dvě blbky v tramvaji a ANO jej rychle stáhlo ze svých stránek. Po osmi měsících vlády Adriany Krnáčové Pražané stále nevědí, co si o ní mají myslet. A Krnáčová jim s tím zrovna nepomáhá. „Je mi jedno, jak vypadám v médiích,“ tvrdí.

Po republice se rozpadají koalice, v nichž je ANO. Štěpí se zevnitř. Nehrozí to i v Praze? Sedmnáct zastupitelů bez politických zkušeností, kteří se předtím lidsky ani názorově neznali. To asi není jednoduché…

Já si myslím, že nejsme úplně mladí a ne každý z nás měl nějaké silné politické ambice, spíše mnozí chtějí dělat věci dobře. Mě by ani nenapadlo udělat to, co se stalo v Ústí. Nevím, proč by měli podvádět, zradit… Věděli, že vstupují do určité

Naposledy jste se ale na zastupitelstvu neshodli v podpoře regulace hazardu, kterou má koalice v programu.

Ne, vůbec ne. Bylo to špatně připravené. Petr Štěpánek (lídr zelených, kteří jsou součástí koalice – pozn. red.) nás donutil na radě schválit záměr, který neměl dostatečně prodiskutovaný. Byla to moje chyba, že jsem mu to dovolila, ale nechtěla jsem jít proti koaličnímu partnerovi. Koneckonců na zastupitelstvu jsme návrh vyhlášky předložili a dopadlo to, jak to dopadlo. Chceme navrhnout lepší legislativu tak, aby měla hlavu a patu. My jsme ale měli dost hlasů.

Po přerušení rozpravy přijela Radmila Kleslová, hodinu hučela do zastupitelů ANO, aby regulaci schválili, a sotva odjela, ukázalo se, že pro to všichni ruku nezvednou…

To je pravda, přišla Radka Kleslová, ale nejen kvůli tomu… Já jsem celkem ráda, že to tak nakonec dopadlo.

Já nejsem srab… Člověk si myslí, že toho zvládne hodně, ale pořád je toho potřeba víc. Potřebovala bych minimálně dvacet lidí podobného nastavení, jako jsem já.

Slíbila jste, že místo regulace připravíte plošnou nulovou toleranci heren.

Už to mám.

A je to opravdu nulová tolerance bez výjimek?

Je to nulová tolerance, kromě kasin v určitých typech hotelů a na letišti. Od začátku účinnosti vyhlášky, dejme tomu od října, se nebudou už vydávat nová povolení pro herny a firmy budou mít rok, rok a půl, aby se s tím vyrovnaly a přetransformovaly se na něco jiného. A pak konec. Myslím, že je to čisté a férové. Už nebudou ty taškařice, které byly podivné, paradoxně šly podle mého ze strany pana Štěpánka.

Říkala jste, že řada lidí z ANO neměla velké politické ambice. A co vy?

Velké politické ambice znamená prosazovat za každou cenu něco, co nejde, a to nemám.

Co vás tedy přimělo kandidovat?

Hmmm. V první řadě, když mi pan Babiš řekl: Celý život jste říkala, jak se to má dělat, tak nebuďte srab.

Takže jste chtěla dokázat, že nejste srab?

Já nejsem srab… Člověk si myslí, že toho zvládne hodně, ale pořád je toho potřeba víc. Potřebovala bych minimálně dvacet lidí podobného nastavení, jako jsem já.

A to je?

Nenechají se vydírat, mají etický a morální profil, který se v 55 letech už nebude měnit. A je pro ně důležitější, aby byly věci udělány dobře a aby byly užitečné, ne politicky líbivé.

Já si nechci stěžovat na koalici. Nejsou to zlí ani zlomyslní lidé. Někteří se ale dívají hlavně na to, jak se prodají v médiích. Mně je to jedno.

Asi máte na mysli politiky v zastupitelstvu, ne poradce. Ale tady musíte pracovat s tím, co máte.

Tak. Právě proto je to obtížné. Já si nechci stěžovat na koalici. Nejsou to zlí ani zlomyslní lidé. Někdy je ale těžké se domluvit na věcech, které jsou triviální a jasné a evidentně jdou ve prospěch města. Někteří se dívají hlavně na to, jak to prodají v médiích. Mně je to jedno.

Ostatní asi ty noviny čtou…

Pro mě je důležité, aby to bylo efektivní, rychle implementované…

Jenomže právě to se moc nedaří. Například magistrát odmítá vydat informace třeba o platech zaměstnanců, i když ministerstvo vnitra rozhodlo už snad sedmnáctkrát, že tak mají úředníci činit.

My jsme to zvládli za půl roku. Na radě jsme schválili, že musí poskytovat informace v souladu s metodickým pokynem ministerstva vnitra.

Oni to ale historicky nedělali a nedělají. Jak je chcete donutit?

Tak je vyhodím. Myslím, že poskytnou informaci. Schválili jsme také principy zveřejňování smluv.

Ty ale napsali Piráti.

Ne. Oni dali náměty a my jsme to zpracovali.

Možná byste si přece jen měla najít v médiích minulost lidí, které ANO prosazuje do vedoucích postů na magistrát. Například Bořek Votava se málem stal šéfem IPR, nově pan Kábrt, který šéfoval územnímu odboru na radnici Dalibora Mlejnského, údajně míří k vám řídit odbor územního plánu…

Já nevím, do jaké míry má to, co stojí v médiích, relevanci.

Adriana Krnáčová

Prý odbouráváte stres během? Funguje to?

Funguje, ale musíte začít postupně, abyste nedostala averzi. Uběhnete tři kilometry, budete šťastná, druhý den už to neuběhnete a třetí den se na to vykašlete. Přidávat postupně, až nakonec vás to začne tak bavit, že bez toho nemůžete být.

Jako být primátorkou?

Do toho jsem naopak skočila po hlavě.

Nevzala jste si toho moc? Velké kauzy, protikorupční strategie, fungující, otevřený úřad… Dá se to zvládnout s tím handicapem, že nemáte na rozdíl od sociálních demokratů zkušenosti?

Určitě mám znalostní handicap, nicméně na druhé straně já nepřistupuju k lidem s tou prehistorií. Nejsem spojená s nikým, s žádnými firmami. Nemusím se dívat na to, komu šlápnu na kuří oko. Já ani nevím, kdo je pan Votava. Já se dívám na člověka skrze to, co umí. Kdybych si o sobě přečetla, co jsem to za příšernou osobu, nedala bych se se sebou do řeči.

Jak jste daleko s protikorupční strategií?

Základní teze máme, včera jsem je připomínkovala. Z nich se vytvoří strategie. Do podzimu by měla být schválená.

Nebudou to jen obecné proklamace? Z povolebního slibu, že budou veřejně přenášena jednání rady, jste už vycouvala.

Z toho jsem musela slevit. To není konformní, to prostě nikdo nechtěl.

Koaliční partneři to nechtěli. A vy?

Přiznám se, že ani já ne. Poté co jsem zjistila, jak rada funguje… bylo by to kontraproduktivní… často se projednávají věci v různé fázi vývoje, jsou nehotové… mnozí by toho mohli využívat. Jsou lidé, kteří městu nepřáli a nepřejí. Vysávali ho a nadále vysávají. Představte si, že jste měla řadu let vliv a najednou přijde nová skupina lidí, která neměla s politikou nic společného, a sedne si na ústřední místa. To je k naštvání.

Pořád existuje cesta přes duo Kleslová–Březina, kteří jsou v politice snad od narození…

Jo, ale já s nimi problém nemám. Beru realitu, jak je. Existuje nějaká kontinuita, musíme být schopni se v koalici nějak domluvit. Já konkrétně s Radkou vycházím velmi dobře, stejně s Karlem Březinou. Patří k racionálnímu, ne emociálnímu jádru.

Pořád si připadáte jako lovná zvěř novinářů? Jak se vyrovnáte s mediálním tlakem? Často slyšíte, že jen analyzujete a nic se nehýbe…

Ani jeden novinář si neumí představit penzum práce a v jakém stavu jsme dostali problematické projekty. Potřebuju si udělat právní a ekonomický background a rozhodnout se na základě faktů bez ohledu na to, jak to bude dlouho trvat a vypadat. Tak jsem to dělala celý život a nebudu to měnit. Vyškolená od vás jsem, že už nebudu říkat termíny.

 Pražská primátorka Adriana Krnáčová

Co se tedy analyzuje a vyřeší?

Smlouvy s JCDecaux a s Veolií. Do konce měsíce budeme mít podklad, abychom mohli vyvolat jednání.

Takže „dejte nám čas a uvidíte“?

Nám se nedá dát čas. Vy musíte prudit z podstaty. Já ty procesy neurychlím. Mám tu legislativu, interní předpisy, koaliční partnery, kteří jsou volení činitelé, a ne zaměstnanci magistrátu…

Možná nikdo pořádně nerozumí, co se na radnici děje. Škodův palác, odvolání šéfa záchranky, Opencard, Blanka, taxíky… Možná bychom to mohli probrat postupně.

Šup.


Čtěte také: Krnáčová vybrala právníky podle protistrany, TOP 09 žádá její rezignaci


Sporem o Škodův palác to začalo a málem skončilo ze strany opozice vaším odvoláním.

Oni zavařili Praze. Máme tříměsíční skluz, protože jsme museli vypovědět smlouvu vysoutěžené právní kanceláři, z nového výběrového řízení vítěz odstoupil.

Ano, ale poté co jste řekla, že je právní kancelář Toman, Devátý spojena s ODS a nevěříte jí.

To řekli oni. Advokát Toman řekl, že celý život pracoval pro ODS a také že služba advokáta je založena na důvěře. A já jsem řekla, že ho musím respektovat jako vítěze. On na to, že to není důvěra. Já jsem odpověděla, že není. A on řekl, že tedy musí odstoupit.

Není zbytečné trápit se s právníky, když Praha není schopna rozhodnout, jestli se chce stěhovat, nebo ne? Přitom Praze utíkají měsíčně čtyři miliony na slevě, kterou majitel nabídl, když se město vzdá předkupního práva.

Musí nás zastupovat před soudem, protože se Praha odvolala. My musíme analyzovat všechny varianty. Ocenit předkupní právo a opci a mezitím probíhá analýza možností: přestěhovat, postavit novou budovu, rekonstrukci, nebo zůstat. To, že nám někdo něco nabídl, nás do té doby nezajímá.

Už v prosinci jste s nimi ale po e-mailu vyjednávala…

Ne. Já jsem žádné podmínky nevyjednávala, ani jsem k tomu neměla mandát. Jednala jsem jen o tom, že budeme jednat a že potřebujeme právníka, který pracuje pro nás. V toho současného jsme neměli důvěru, že to vede správnou cestou. Vůbec necítím žádnou svou chybu. Vůbec. Mám naprosto čisté svědomí.

Tak dál. Rada odvolala bez jasného důvodu dlouholetého šéfa záchranky Zdeňka Schwarze, který záchranku vytáhl na evropskou špičku. V programu přitom rada měla, že mu udělí odměnu za dobrou práci...

Byla to hloupost, samozřejmě. Ale ne to, že jsme ho chtěli odvolat, indicie byly jednoznačné. Nechtěli jsme prodlužovat agonii, která trvá několik let. Měli jsme odvahu udělat rozhodnutí a jeho nástupce je ideální.

Opencard. S tím jste strávila hodně času. Jak je Praha na tom teď? Myslím, že už se v tom všichni ztratili…

Tomu jsme věnovali hodně času. Měli jsme systém, který stál 1,7 miliardy. Od loňského července se neplatila základní podpora, EMS proti nám vede čtyři správní spory. Řekli nám, že když nezaplatíme jejich cenu, víceméně systém vypnou. A my jsme řekli, o. k., tak to vypněte. Od února fungovaly papírové kupony. Stabilizovali jsme provoz. Teď vyjednáváme o ceně za poskytnuté služby.

Mám radost, když lidé nekradou, pracují rádi pro systém, jsou za to dobře odměnění a jsou na to hrdí. To nebude snadné.

Je to tak, že Opencard bude platit do roku 2018, zároveň začnou fungovat další systémy?

Doběhne to. Paralelně naběhne systém plateb platebními kartami, případně různými dalšími způsoby. Třeba skrze Prague Market, kde se bude moci platit i za psa nebo za odpad. Bude to širší portál, kam se budou moci zapojit i městské části. Všechny systémy se snažíme analyzovat. Toto není vidět. Je to provoz, ne hvězdné projekty typu nového domu nebo ulice. Pro mě osobně je důležité, aby úřad fungoval.

Vy budete asi spíš udržovací primátor než vizionář, že?

Já mám vizi krásných staveb, ale jsem asi spíš manažer provozu, to přiznávám. Mám radost, když lidé nekradou, pracují rádi pro systém, jsou za to dobře odměnění a jsou na to hrdí. To nebude snadné.

Trochu to vypadá, že jste si neudělali domácí úkoly. Chybí vize a koncepce do budoucna. Asi není čas zaklínat se tím, že se kradlo a my to napravíme, ale začít tvořit.

Je třeba postavit déčko, opravit Šlechtovku, trať na letiště, Malovanku… Možná není čas a peníze na nové věci, ale dodělat to, co už bylo naplánováno. Pražské stavební předpisy, Metropolitní plán, strategický plán… to už mělo být dávno hotovo a kdo to za nás udělá?

Jenomže ministerstvo pro místní rozvoj chce sebrat Praze novelou stavebního zákona možnost mít vlastní předpisy, váš náměstek Matěj Stropnický napsal, že Metropolitní plán je roky připravován na IPR špatně a že stejně bude nejdřív v roce 2020…

Napsat může, co chce. IPR řídí pan Hlaváček, ne Matěj Stropnický… Zeptejte se pana Hlaváčka, jestli se cítí být podřízeným pana Stropnického. Já jsem v zásadě spokojená s tím, jak se Metropolitní plán vyvíjí.

Dřív než bude Metropolitní plán, musejí vzniknout Pražské stavební předpisy. Ty ale chce ministryně Karla Šlechtová Praze sebrat.

Uvidíme. Musejí se vypořádat připomínky a Praha má zásadní připomínku. Hlasovat se bude na vládě.

Jak jste spokojená s fungováním pražské koalice?

V rámci heterogenity koalice jsem spokojená. Mohlo to být horší. Já jsem neskonalý optimista.

Nerozpadnete se při sestavování rozpočtu? Budou peníze na to, aby malé městské části dostaly spravedlivější část přerozdělení daní, což je nosné téma Starostů?

Už teď mají 2500 korun na občana. Je možné diskutovat o dalším zvýšení. Ale musely by být správními obvody jako ostatní velké části, aby také vykonávaly přenesenou působnost.

A je to možné?

Ne.

Chybí tedy pro malé městské části peníze? Prý odmítáte zvýšit daň z nemovitosti, ze které by plynuly dodatečné příjmy?

Obecně nechceme zvyšovat daně. Není to v žádném dokumentu.

Ale v programovém koaličním prohlášení máte spravedlivější přerozdělení daní.

Otázka spravedlnosti je hodně subjektivní. Vypadá to tak: dvacet dva velkých městských části stojí proti 23 městským částem, kde žije 11 procent lidí.

Adriana Krnáčová (55)
• UK v Bratislavě. Vystudovala výtvarné umění a jazyky na FF Poté pokračovala na University of Michigan a University DePaul. • Po studiu se věnovala organizaci výstav, teorii a kritice umění, tlumočení a překladatelství.
• Od roku 1991 řídila čtyři roky Soros Center for Contemporary Arts v Bratislavě.
• V roce 2000 začala pracovat pro českou pobočku Transparency International, šest let byla její výkonnou ředitelkou.
• Byla ředitelkou komunikace ve společnosti Johnson & Johnson, poté jednatelkou a majitelkou lobbistické firmy BlueOceanSolutions.
• V březnu 2014 byla jmenována náměstkyní ministra vnitra.
• Na podzim 2014 se stala primátorkou Prahy.
• Je rozvedená a má tři děti.

Jaký máte názor na opozici? Já mám pocit, že by vám bylo nejlépe s Piráty.

Máte pravdu.

Ti vědí přesně, čeho chtějí dosáhnout. Nechtěli byste si od nich vzít program Redmine, který průběžně ukazuje, jak jsou daleko, co už udělali a proč se něco zdrželo?

Cool. Volte je. Ale mně se s nimi dobře spolupracuje, jsou to nesmírně chytří kluci, o tom žádná. Hodně s nimi děláme na ICT a Opencard. Je to skvělé. Chcete jen prudit, nebo pracovat, zeptala jsem se po volbách. Pracovat, řekli. Proto je mám ráda. Zbytek nepřináší žádné dobré nápady.

Piráti jsou rozhodnuti udělat analýzy třeba Opencard, Škodova paláce, označit viníky, podat trestní oznámení a vymáhat škodu. Myslím, že jste něco takového prosazovala…

Když to dělají oni, nebudeme to dělat taky. Rozdělili jsme si úkoly. My jsme třeba nechali udělat velkou analýzu Opencard. Nemám tolik lidí. Musíme dokončit projekty a pak se dívat do minulosti.

Kandidovala byste znovu na primátorku?

A víte, že jo? Začalo mě to bavit.


Čtěte také:

Adriana Krnáčová: Na politiku nemám čas. Jsem manažerka

Krnáčová: Dohoda ohledně zářijového otevření Blanky trvá

Praha chystá arbitráž kvůli kabelům v Blance, z problémů viní ČKD Praha DIZ

Dodavatel: Výměna kabelů v tunelu Blanka potrvá přes osm měsíců

BRAND24

Už podruhé. Rozhodčí soud bude řešit arbitráž kvůli tunelu Blanka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).