Menu Zavřít

Adoptujte sedadlo

23. 4. 2010
Autor: Euro.cz

V Divadle Na Zábradlí lze adoptovat sedačku

CONTENT24

Nejnovější inscenací pražského Divadla Na Zábradlí je „aerodynamická ubunalita“ Ubu se baví. Jedinou dekorací po celou dobu inscenace je kus trupu dopravního letadla a sedačky v jeho útrobách jsou obráceny zády k divákům, takže publikum protagonistům „pasažérů“ zejména v prvních desítkách minut často nevidí do tváře. Až se budou diváci po letních divadelních prázdninách během tohoto i dalších představení divadla smíchy ohýbat v pase, budou si moci navíc přečíst jména lidí či firem, díky nimž sedí na opravených a nově „ošacených“ sedačkách.
Divadlo Na Zábradlí totiž spustilo projekt podobný již dobře zaběhnutým „adopcím“ v pražské zoologické zahradě, jejichž prostřednictvím lidé přispívají na krmení vybrané zvěře, ptactva či hmyzu. Na Zábradlí si mohou příznivci divadla adoptovat konkrétní sedadlo v sále a stát se jeho „pěstouny“. „Původně jsme hledali sponzora pro celkovou rekonstrukci. Když jsme jednali s Jiřím Kavanem z Metrostavu, zeptal se nás, kolik stojí jedno sedadlo,“ popisuje zrod nápadu Tomáš Novotný, který má na Zábradlí na starosti mimo jiné finanční sponzoring. Opravu a přečalounění sedadel po více než sedmi letech plánuje divadlo během července a srpna, výše podpory jednoho sedadla začíná na 1500 korunách. Záleží na tom, zda jde o pěstouna soukromého či firmu. Za finanční příspěvek budou jména dárců zvěčněna (do příští rekonstrukce, tedy minimálně pět let) na tabulce na opěradle sponzorované sedačky.
Zatím si několik sedadel „koupili“ příznivci, návštěvníci či zaměstnanci divadla. „A nejen lidé z Prahy. Jedno si osvojila i paní ze Sezimova Ústí,“ dodává Novotný. Jak přesně budou sedadla s cedulkami vypadat, se zatím neví, ale firemní dárci na ně budou mít kromě jména možnost umístit i své logo. V době, kdy nejen divadlům, ale kultuře obecně není finančně zrovna dvakrát do smíchu, je každá koruna navíc dobrá. Na rozdíl od „dotace na vstupenku“ je „dotace na sedadlo“ docela dobrý nápad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).