Menu Zavřít

Adolf a Rudolf Dasslerovi: bratři na život a na smrt

8. 9. 2010
Autor: profit

Začínali společně, ale zůstaly po nich dvě znesvářené firmy. Bratři Dasslerovi, zakladatelé značek Adidas a Puma, umírali jako nepřátelé. Jejich životní díla spolu soutěží dodnes.

Tři pruhy versus šelma. Německé značky Adidas a Puma se dlouhá léta drží na vrcholu světové výroby sportovní obuvi a oblečení. Obě se zrodily v bavorském městě Herzogenaurach, každá ale na jiném břehu řeky. Ta jako by symbolizovala rozkol mezi dvěma bratry, kteří až do roku 1948 podnikali společně a poté spolu už nikdy nepromluvili.

Úspěch díky medaili

Historie slavných značek sahá do roku 1920, kdy si vyučený pekař a zároveň velký sportovní nadšenec Adolf Dassler otevřel v matčině prádelně dílnu na výrobu bot. Už tehdy toužil vyvíjet obuv pro sportovce. Prodej ale ze začátku táhly trepky, o které byl mnohem větší zájem.

V roce 1924 se k Adolfovi přidal i jeho bratr Rudolf. Společný podnik nesl název Dassler Brothers Shoe Factory, zaměstnával 25 lidí a vyráběl 100 párů bot denně. Na olympiádě v Berlíně v roce 1936 vyhrál americký sprinter Jesse Owens v botách od bratrů Dasslerových čtyři zlaté medaile. Díky tomu se o podniku dozvěděla širší veřejnost. V období před druhou světovou válkou už firma prodávala přes 200 tisíc párů bot ročně.

Rozdělila je ideologie

Válka pro bratry znamenala povinnost vyrábět pro wehrmacht a hlavně vstup do Národně socialistické německé dělnické strany. Právě tady můžeme hledat nejpravděpodobnější důvod rodinných sporů. Zatímco Adolf vnímá vstup do strany jako nutné zlo, Rudolf ideologii propadá. Po válce, kdy je zatčen Američany, podezírá bratra, že ho udal.

Existují ale i další verze příběhu. Jedna říká, že se bratři pohádali kvůli směru, kterým by se měl jejich podnik nadále ubírat. Další tvrdí, že si bratři navzájem svedli manželky.

Ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu, Dasslerovi se v roce 1948 nadobro rozešli. Adolf si nechal registrovat značku Adidas, složeninu z prvních slabik svého křestního jména a příjmení, a dnes už legendární tři pruhy. Rudolf přišel nejprve se značkou Ruda, která se mu ale nakonec nezdála být dost atraktivní, a tak ji přejmenoval na Pumu. Oba přitom zůstali v rodném městě Herzogenaurach, které prakticky rozdělili na dva znesvářené tábory. Pohřbeni jsou na místním hřbitově, podle vlastního přání tak, aby byli co nejdále od sebe.

Na stupních vítězů

CONTENT24

V současné době už ani za jednou ze značek nestojí potomci zakladatelů. Vedení Adidasu se po smrti Adolfa Dasslera v roce 1978 ujal syn Horst. Zemřel ale v pouhých jednapadesáti letech v roce 1987. Firma se poté potýkala s finančními problémy, které vyřešil až francouzský podnikatel a bývalý prezident francouzského fotbalového klubu Olympique Marseille Bernard Taple, který v roce 1990 skoupil 80 procent akcií. Zaplatil za ně 249 milionů dolarů. Dnes vlastní Adidas mnoho různých akcionářů. Synové Rudolfa Dasslera prodali svůj podíl ve společnosti roce 1989 švýcarskému podniku Cosa Liebermann SA. Nynějším většinovým vlastníkem Pumy je francouzská maloobchodní skupina PPR.

Největším výrobcem sportovního oblečení je v současnosti značka Nike. Skupina Adidas, jejíž součástí je již pět let také Reebok, je na druhém místě. Pumě patří třetí příčka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).