Menu Zavřít

Ach ty osmičky…

15. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Poznámka mgr.

BRAND24

Pro Číňany je prý osmička šťastné číslo. Do českého povědomí se ale datum 08. 08. 08 nezapíše jen jako den zahájení olympijských her, nýbrž i jako den velké železniční tragédie. Je možné, že v 21. století, kdy se stává realitou turistika na Měsíc, dojde v civilizované Evropě k neštěstí, o jakých slýcháme, že se odehrávají kdesi v daleké Indii či Africe?
Nechce se věřit tomu, že ve Studénce na Novojičínsku šlo o nešťastnou náhodu. V naší přetechnizované době, s možnostmi vyvarovat se co největších myslitelných rizik při stavbě, jako je tato, zůstaneme jen koukat. Dovídáme se, že se uvolnila nedostatečně zajištěná ocelová konstrukce, do níž se lije beton oblouků opravovaného silničního mostu, a most se zhroutil. Právě pod ním vede celkem frekventovaná železniční trať. Most prý měl porušenou statiku a spadl přímo před vlak.
Většina podobných případů vyšumí do ztracena. Nikdo není zodpovědný, do věci je vždy zamotáno tolik firem, lidí, investorů, vlastníků, že nakonec obvinit buď celou firmu, její vedení či konkrétní osobu se zdá téměř nemožné.
České dráhy tvrdí, že žádné informace o tom, že by oprava mostu mohla jakkoli ovlivnit či ohrozit vlakovou dopravu, nedostaly. Neměly žádné zprávy, že by se v inkriminovaný den mělo na stavbě mostu dít cokoliv, co by ohrozilo železniční dopravu a následně životy lidí. Policie oznámila, že bude případ vyšetřovat jako obecné ohrožení, a svěřila jej kriminalistovi, jenž právě ukončil vyšetřování tragické srážky tramvají v Ostravě. Ten již zadržel první podezřelé.
Tím, že je do podobné stavby zapojena škála nejrůznějších subdodavatelů, vázne komunikace zřejmě nejen mezi nimi, ale i mezi dalšími zainteresovanými, v tomto případě s Českými drahami a Moravskoslezským krajem. Ty by pak v koordinaci s firmami měly zajistit co nejvyšší možnou míru bezpečí pro všechny. Na dobu internetu, mobilů a techniky, které jsou schopné simulovat možná rizika, zřejmě nejsme ještě zdaleka připraveni a rozhodně nejsme schopni využívat všechny vymoženosti naší postmoderny. Ať už bude označen a potrestán kdokoli, život obětem nikdo nevrátí a odškodné pozůstalým je jen slabou náhražkou za utrpěné psychické i fyzické újmy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).