Menu Zavřít

ACCA: Zotavení ekonomiky? Odkládá se na neurčito

16. 11. 2011
Autor: profit

Střední a východní Evropa je sice optimističtější než Západ, ale stejně ani ona nevidí světlo na konci tunelu.  Všechny dřívější náznaky zotavení světové ekonomiky zmizely. Zjistila to Asociace profesních účetních ACCA v novém průzkumu globálních ekonomických podmínek.

Foto: Profimedia.cz

Je to první její průzkum, který se uskutečnil po vypuknutí dluhové krize a zůčastnilo se ho rekordních 2.873 finančních manažerů. Důvěra finančních profesionálů v ekonomiku prakticky všude dramaticky poklesla. ACCA však zdůraznila, že situace je sice nelehká, ale proud negativních zpráv v médiích zřejmě naladil finanční manažery ještě podtatně hůř než je realita. Ekonomické fundamenty se totiž během uplynulých měsíců v žádném případě neměnily tak rychle jako nálada mezi manažery.

49 procent dotázaných uvedlo, že ztrácejí důvěru v ekonomickou prosperitu organizací, v nichž sami pracují. 45 procent si navíc myslí, že postup vlád v současné situaci není dobrý. Celých 75 procent finančních manažerů předpovídá světové ekonomice stagnaci nebo pokles.

Pokles poptávky ani dostupnost financí se podle našich zjištění nezměnily tak výrazně jako sentiment finančních manažerů. Zpomalení ekonomiky je více než evidentní. Ale v době výkyvu nálad je těžko brát všechny subjektivní indikátory zcela vážně,” uvedla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

I když ekonomická důvěra je všude kromě Středního východu zřetelně negativní, ACCA je znepokojena zejména situací v jihovýchodní Asii. Tento region vedl světová očekávání na brzké zotavení. V posledních 12 měsících však spíše stagnoval nebo klesal a současná úroveň důvěry v ekonomiku se hodně podobá té evropské.

Střední a východní Evropa

BRAND24

Ve střední a východní Evropě je ekonomická nálada jasně pod vlivem ekonomického vývoje ve zbytku kontinentu. Víc než polovina respondentů průzkumu ACCA zde hlásí pokles důvěry ve své vlastní zaměstnavatele. Tento údaj se víc než zdvojnásobil z 25 procent před třemi měsíci. 67 procent z nich vidí v budoucnu pouze stagnaci nebo pokles ekonomiky. Tento údaj byl před třemi měsíci na úrovni 51 procent.

Nicméně skutečné ekonomické podmínky se v některých indikátorech vyvíjely dokonce pozitivně. Finanční manažeři ve střední Evropě hlásí lepší hotovostní tok a dostupnost financí. Poptávku vidí rovněž na stabilní úrovni. Plné znění zprávy z průzkumu ACCA najdete zde: http://www2.accaglobal.com/general/activities/library/economy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).