Menu Zavřít

Abyste měli zdravou barvu

19. 6. 2011
Autor: profit

Doba, kdy byla světlá pokožka jedním z poznávacích znamení příslušníků vyšších vrstev, je už pár století pryč. Dnes je v kurzu opálená pokožka. Lze ji však získat i bez slunění?

Abyste měli zdravou barvu

Foto: Profimedia.cz

Je to dilema. Na jedné straně nás odborníci varují, že přílišným sluněním neprospíváme svému zdraví, zvyšujeme riziko onemocnění rakovinou kůže a urychlujeme proces stárnutí pokožky. Na druhé straně všichni podvědomě cítíme, že opálená kůže vypadá atraktivněji než ta bledá.

Na tuto skutečnost upozornila i experimentální studie psychologů z Emory University v americké Atlantě. Během experimentu vědci ukazovali mužům fotografie žen upravené ve Photoshopu. Stejná žena stála na žebříčku atraktivity výrazně výš, pokud muži hodnotili fotografii, na které byla pomocí počítačové grafiky uměle opálená, zatímco s přirozeně bledou kůží její sexappeal klesal.

Evropané nejraději zlatou

Naštěstí nežijeme všichni na Floridě a evropská představa o ideálním odstínu pokožky je lehce odlišná od té americké. Alespoň to tvrdí další průzkum týkající se atraktivity ve spojení s odstínem pokožky, který provedli vědci ze skotské univerzity v St. Andrews. Ti totiž dospěli k závěru, že pro Evropany je nejpřitažlivější tvář s lehce nazlátlou pletí a mírně načervenalými tvářemi.

Nejzajímavějším zjištěním celé studie pak je, že zlatavého odstínu pokožky lze dosáhnout spíše zdravou stravou, konkrétně konzumací dostatečného množství ovoce a zeleniny bohatých na přírodní pigmenty. Tato barviva z ovoce a zeleniny mají významné antioxidační účinky, takže kromě zdravého odstínu, který pleti dodají, pomáhají organismu překonávat infekce a brzdí proces stárnutí. Narůžovělá barva ve tváři prý svědčí o zdravém srdci a plicích. Lidé s cukrovkou, srdečními chorobami a kuřáci tuto zdravou barvu nemívají.

Jaký jste fototyp

Světlá pokožka Evropanů vypadá zdravěji a má tmavší a atraktivnější barvu, pokud do svého letního jídelníčku zařadí dostatek ovoce a zeleniny. Nejlépe fungují plody s oranžovým a červeným zbarvením, tedy meruňky, všechny druhy melounů, mrkev, papriky, rajčata. Velké množství vitaminů, provitaminů, antioxidantů a přírodních barviv, které posílí a omladí vaši pokožku a dodají jí přitažlivý zlatavý nádech, obsahuje kupodivu také zelená listová zelenina, například špenát či petrželka.

Podle výzkumu vědců z univerzity v Bristolu stačí k výraznému zlepšení stavu pokožky a získání lákavějšího odstínu pouhý měsíc, kdy si budete zmiňované druhy ovoce a zeleniny dopřávat ve větším množství. Je to jistě bezpečnější způsob, jak vypadat lépe, aniž byste riskovali spálení na sluníčku, které hrozí světlým fototypům. K těm patří většina zdejší populace.

Fototypů rozlišujeme celkem šest. Při jejich určování je důležitá barva vlasů, očí a pokožky konkrétního člověka a toho, jak jeho kůže reaguje na pobyt na sluníčku, pokud nepoužije krém s ochranným faktorem. Lidé s fototypem jedna mají mléčně bílou pokožku, obvykle zrzavé či velmi světlé vlasy, na slunci se vždy spálí a nikdy neopálí, mají mnoho pih. Lidé s fototypem šest jsou černoši.

Většina středoevropanů patří k fototypům dvě a tři. Lidé s fototypem dvě mají bledou pokožku, na sluníčku se pokaždé spálí, ale mohou se i jemně opálit, mají mnoho pih. Trojky jsou na tom o něco lépe, spálí se jen někdy, zato se opálí do středně tmavého odstínu, pih mají jen pár. Tmavým fototypům zůstává snědý odstín kůže i přes zimu a po krátkém setkání se sluníčkem rychle hnědne, zatímco u světlých bývá pokožka v zimě bledá, a když slunce začne pořádně svítit, bez ochranného krému rudne.

Beta karoten: spása nebo humbuk?

Oranžová barviva, která najdeme ve zmiňované zelenině a ovoci, se nazývají karotenoidy. Hlavní přínos karotenoidů spočívá v jejich antioxidačních schopnostech chránících buňky před poškozením nestabilními molekulami kyslíku, tzv. volnými radikály. Karotenoidy tak brzdí stárnutí, zvyšují celkovou imunitu, snižují riziko onemocnění rakovinou prostaty a plic a chrání před chorobami srdce.

BRAND24

Jedním z karotenoidů je také beta karoten, který se v posledních letech objevuje v lékárnách jako potravinový doplněk usnadňující opalování a chránící před spálením. Pokud budete tabletky užívat alespoň tři týdny před začátkem léta nebo dovolenou u moře, vaše kůže se skutečně zabarví, jak slibují výrobci. Nebudete však opálení, ale spíše zoranžovíte, protože se do vaší pokožky uloží nadbytek barviva. Přestože vaše kůže vypadá tmavší, není opálená, a tedy dostatečně chráněná před škodlivými účinky slunečního záření. Jinými slovy, klidně se můžete spálit, je tedy nutné používat ochranné krémy.

Dalším minusem syntetického beta karotenu oproti tomu přírodnímu je jeho složitější vstřebávání se do těla. Tabletky také obvykle obsahují pouze samotný beta karoten, zatímco v ovoci a zelenině se vždy nachází komplexní kombinace několika karotenoidů, jejichž účinky se navzájem podporují. Karotenoidy se rozpouštějí v tucích, pokud si je tedy budete dopřávat v přírodní „salátové“ podobě, nezapomeňte na trochu oleje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).