Menu Zavřít

Aby zaměstnanci nekradli

22. 10. 2010
Autor: Euro.cz

Bezpečnostní software

CONTENT24

Hraní her v pracovní době, stahování pirátských souborů, výlety za internetovou erotikou. A také vynášení důvěrných firemních dat. Problémy, s nimiž se setkává řada firem, mohou být minulostí. Společnost Cosect vydává 1. listopadu nejnovější verzi bezpečnostního softwaru Safetica 4.0 (dříve DisCryptor), která integruje nástroje pro monitoring zaměstnanců a předchází interním krádežím.
„Vycházíme z toho, že zaměstnanci ve firmách kradou. A tím nejcennějším jsou data. Náš software proto integruje nástroje proti interním hrozbám, jež představují většinu reálných útoků na uživatele. Na těchto nástrojích pracujeme od roku 2004, nyní vstupujeme na trh ve 42 zemích včetně Mexika a dalších států Latinské Ameriky,“ řekl týdeníku EURO ředitel Jakub Mahdal.
Cosect je výhradně česká firma. Na tuzemském trhu nabízí v oblasti Data Loss Prevention (DLP) unikátní řešení, další dva domácí subjekty se specializují na monitoring činností. Aspirace jsou značné. „Naší dlouhodobou vizí je stát se světovou jedničkou v oblasti DLP,“ říká Mahdal. Na trhu s DLP, který nabízí roční objem zakázek až 3,2 miliardy dolarů, by chtěli Češi v následujících letech poskočit do první pětky.
Protože se práva ve věci „šmírování“ pracovníků liší stát od státu, budou existovat i lokalizované legislativní šablony, aby byl dohled v souladu se zákonem.
Safetica sestává ze dvou modulů: Auditor (monitoring a upozornění na hrozící rizika při změně typického chování) a Supervisor (omezení nežádoucích aktivit a nastavení přístupu k různým souborům). Systém zaznamenává změny souborů, takže při nepovolené manipulaci se složkou umějí administrátora varovat e-mailem či esemeskou. Na vývoji softwaru se podílelo asi třicet lidí; společnost Cosect jej vyvinula v Jihomoravském inovačním centru (JIC).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).