Menu Zavřít

A ta stavba mléko dává

17. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Moravské město Bystřice nad Pernštejnem nepatří mezi významné průmyslové lokality. Přesto i zde stojí několik zajímavých výrobních objektů. Například budova bývalé družstevní mlékárny.

Mlékárna v Bystřici nad Pernštejnem Moravské město Bystřice nad Pernštejnem nepatří mezi významné průmyslové lokality. Přesto i zde stojí několik zajímavých výrobních objektů. Například budova bývalé družstevní mlékárny.

Areál bývalé bystřické mlékárny se nachází téměř v centru města, v sousedství Základní školy TGM, úřadu práce a sportovního areálu. Tvoří ho hned několik objektů: provozní budova, strojovna, kotelna s továrním komínem, uhelna, sklad a příjem mléka.

Všechny objekty jsou napojeny na městský vodovod, kanalizaci i přívod plynu. Mlékárna je ale přesto již od roku 2002 nefunkční a její obnovení je vzhledem k husté okolní zástavbě nepravděpodobné.

Majitelem objektů je společnost Lacrum Velké Meziříčí, která by ráda komplex prodala. Za vhodný investiční záměr přitom považuje přestavbu na hotel či stylový pension. Cena nemovitostí se odhaduje na zhruba 3,5 milionu korun, náklady na rekonstrukci budou ale zřejmě až třicetinásobné.

Osvětový spolek

Historie Hospodářsko-průmyslového spolku v Bystřici nad Pernštejnem sahá až do roku 1870. Tehdy se odtrhl od podobného sdružení v sousedním Novém Městě na Moravě a začal vystupovat samostatně.

BRAND24

Spolek se v začátcích soustředil hlavně na takzvané polní kázání. Řečníci byli většinou učitelé, kteří se snažili o vzdělávání sedláků na venkově. Již roku 1872 byla v Rožné nad Pernštejnem založena stromová školka (později přeložená do Bystřice) a přidaly se i další aktivity. Sdružení se zabývalo například chovem dobytka a velmi se angažovalo i v zaopatřování plemenných býků. První dva byli zakoupeni už v roce 1873. Od roku 1885 se mluvilo také o nutnosti zřídit v Bystřici hospodářskou školu, na konkrétní návrhy ale došlo teprve o dvanáct let později. Roku 1902 byla výstavba povolena zemským sněmem a stavební práce probíhaly v letech 1906 až 1910.

Hotel z mlékárny? Roku 1905 pořádal Hospodářsko-průmyslový spolek v Bystřici také první mlékařský kurz. Se stavbou vlastní družstevní mlékárny se ale začalo teprve koncem třicátých let 20. století. Do provozu byla uvedena počátkem roku 1940 a spolek ji spravoval až do konce druhé světové války. Poté byl areál zestátněn a stal se součástí podniku Lacrum Velké Meziříčí. Výroba v něm probíhala až do roku 2002, kdy došlo ke zrušení závodu. Územní plán na výstavbu hotelového komplexu je již schválen, čeká se proto jen na vhodného investora. Město Bystřice nad Pernštejnem chce navíc na projektu spolupracovat, nevyužitý objekt by proto mohl brzy ožít. Popis objektu   název Mlékárna Bystřice   místo Bystřice n. Pernštejnem   kraj Vysočina   lokace Tyršova 441   typ brownfields   stav chátrající   využití žádné   kult. památka ne   vlastník Lacrum Velké Meziříčí   cena 3,5 milionu Kč**

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).