Menu Zavřít

A přece se obchoduje!

18. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Někdejší budovu nakladatelství Albatros a ČS koupil podnikatel Václav Skala

Výjimka potvrzuje pravidlo. Přestože se s komerčními nemovitostmi přestalo v Praze téměř obchodovat, České spořitelně (ČS) se podařilo prodat své bývalé sídlo na rohu Národní třídy a ulice Na Perštýně v centru Prahy. Banka nechce k prodeji poskytovat žádné informace. Dle zdrojů týdeníku EURO se novým majitelem stal bývalý bankéř a podnikatel v realitách Václav Skala. Tuto informaci sám potvrdil.

CONTENT24

V realitách se daří „Nemovitost považuji za atraktivní investici v centru města,“ uvedl pro týdeník EURO Skala. Do České republiky se vrátil na začátku devadesátých let z německé emigrace. Založil Bankovní dům Skala a podílel se také na činnosti investičního fondu Trend. Toto podnikání ale skončilo krachem. Daleko úspěšněji se Skala pohybuje v realitách. Firma Pražská správa nemovitostí (PSN), kterou spoluovládá, předloni vydělala 243,6 milionu po zdanění (novější údaje zatím nejsou k dispozici). Profit společnosti roste již několik let. Skala má majetkovou účast například také v luxusních pražských restauracích La Provence a Bazaar.
V nemovitostech podnikal Václav Skala již během emigrace v Německu. V začátcích působení v Česku patřil mezi jeho zaměstnance například Radim Passer, který se později osamostatnil a založil developerskou společnost Passerinvest Group. V posledních letech se Skalovo jméno objevilo v souvislosti s obchodem, při němž PSN v roce 2004 prodala zchátralý objekt na pražském Proseku Šárce Grossové, manželce tehdejšího premiéra Grosse. Do Skalova impéria dnes patří stovky budov po celé republice. Kanceláře v nemovitosti na Národní třídě chce podnikatel nabízet k pronájmu. „Při koupi jsem se zavázal cenu transakce nezveřejňovat,“ odpověděl Skala na dotaz, kolik za atraktivní budovu zaplatil. Česká spořitelna při zahájení tendru na jaře letošního roku uváděla, že za někdejší objekt nakladatelství Albatros včetně pozemků by chtěla zhruba 250 milionů korun. Nemovitost prodávala Realitní společnost ČS společně s mezinárodní realitní firmou Knight Frank.
Desetipatrová kancelářská budova byla postavena v roce 1968, v 90. letech a v roce 2003 v ní proběhly rekonstrukce. Využitelná plocha budovy, která má vlastní parkoviště pro 23 aut, činí 4100 metrů čtverečních. ČS není jediným ústavem, který se zbavuje nemovitosti v centru Prahy. Například z bývalého sídla Investiční a poštovní banky (později ČSOB) na Senovážném náměstí by se měl stát pětihvězdičkový hotel řetězce Le Royal Meridien.

Záleží na přípravě Počet investorů do kanceláří, skladů, obchodních center a dalších komerčních nemovitostí se dle statistik společnosti King Sturge za poslední rok kvůli krizi na světových trzích propadl v Česku a ve střední Evropě až o 90 procent. Od ledna do září bylo v Česku uzavřeno patnáct obchodů v celkové hodnotě 851 milionů eur, tedy zhruba za 20,7 miliardy korun. To znamená meziroční pokles o 64 procent. „Dokončení prodeje budovy na Národní třídě vnímám jako pozitivní signál pro český realitní trh,“ říká Zdeňka Klapalová, ředitelka společnosti Knight Frank. Z dosažené kupní ceny je prý také možné usuzovat, že v České republice je o kvalitní budovy stále zájem. „Knight Frank v současné době pracuje na dalších transakcích, a to v Praze i v regionech. Je pravda, že zájemců není tolik jako dříve. Pokud má ale budova potenciál, kupec se najde,“ konstatuje Klapalová. A dodává: „V každé době je možné udělat dobrý obchod, pokud je transakce důkladně připravena.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).