Menu Zavřít

A je to venku

22. 1. 2014
Autor: euro

A nikdo si toho moc nevšímá. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová předložila vládě novelu zákona o státním zastupitelství, podle níž by měl nejvyššího státního zástupce jmenovat prezident republiky a nikoli vláda, jako doposud.

Státní zástupci zatím posloužili prezidentu Zemanovi k tomu, že svrhnul vládu a vládl si tady půl roku sám, bez voleb. A vybraný nejvyšší státní žalobce by si pak jmenoval i své náměstky, které mu dosud může dle svého uvážení nadělit ministr spravedlnosti. A tak není vyloučeno, že když vše půjde dobře, může justice prezidentovi nadělovat podobné dárky, jako dostal od olomouckého státního žalobce Ivo Ištvana, i nadále.

Jistě že je to drsný vstup do výkonné a soudní moci od někoho, u něhož to Ústava rozhodně nepředpokládá. A je to něco, o čemž by se měla přinejmenším vést zásadní politická diskuse, pokud se to nemá hned odmítnout. Je to jiné kafe, než diskuse o tom, že se Zemanovi nechce zabývat se jmenováním profesorů.

Je celkem pochopitelné, že prezidenta posedlého touhou po moci nějací akademici nezajímají, když si chce pořídit úplně jinou hračku s o dost větší ráží…

Samozřejmě že se tomu Sobotkova vláda a její poslanci mohou účinně postavit, pokud budou chtít. Ale budou chtít, když prezident mává papírem, na němž má napsáno, že může odmítnout jmenovat ministry, které si zamane? A on si samozřejmě zamane v těch případech, které budou pro Sobotku nejbolestivější.

Ale Miloš Zeman může být velkorysý, když na to přijde. Nakonec sám se v personální politice také párkrát spletl, jak sebekriticky před nedávnem připustil. A když dostane šanci splést se zase, třeba při výběru nejvyššího státního zástupce, tak co by nedopřál stejnou radost i hodnému Bohouškovi?


Čtěte další komentáře a názory Pavla Párala:

Jako vždycky

Pavel Páral: Čas policejního pořádku

CONTENT24

Mariin happyend


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).