Menu Zavřít

A je to c. k.

2. 7. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

Po jedné náhodné návštěvě, ale též po řadě příznivých referencí dovolujeme si upozornit na sympatický přírůstek brněnské gastronomie. Důvody, proč budí pozornost zrovna restaurant Hansen, jsou nejméně dva. Hansen reprezentuje umírněnou eleganci časů starého Rakouska-Uherska, a to nejen interiérem či mobiliářem, ale též kulturním výběrem položek pro jídelní lístek. Kulturní počin je to proto, že šéfkuchař Radim Procházka se pokouší o aplikaci kuchyně z časů staré monarchie, a to s využitím původních receptur a čerstvých domácích produktů. Na lístku nalézáme pozapomenuté pochoutky jako perličku, květákový svítek či sladkovodní ryby.
Druhým důvodem je angažmá renomovaného sommeliera Pavla Chrásta, který vybírá vína z nabídky brněnské Vinné galerie s pozoruhodným důrazem na díla tuzemských vinařů.
Hansen se usadil v budově Besedního domu, postavené podle návrhu dvorního vídeňského architekta Theophila Hansena, v tomtéž historickém domě sídlí Filharmonie Brno. Nepřekvapí, že obsluhu vidíme pracovat v bílých rukavičkách.

Popisky

Noblesní pivo. Dva ležáky čepují v Hansenu s grácií časů, kdy ještě nebylo normou prolít hrdlem frontu průmyslově upravovaných desítek.

Vzpomínka. Besední dům byl slavnostně otevřen roku 1873 jako české kulturní centrum bilingvního Brna. Již tehdy se v přízemí nacházela vyhlášená předchůdkyně dnešní restaurace.

BRAND24

Z biofarmy. Hovězí pro svíčkovou i další pokrmy získává restaurace z biofarmy Sasov na Vysočině.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).