Menu Zavřít

A bude se demonstrovat

22. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Tripartita ing.

BRAND24

Vláda se opět dostala do ostrého střetu s odboráři. Ti minulý čtvrtek opustili zasedání tripartity, na níž chtěli ministři za TOP 09 Jaromír Drábek a Leoš Heger obhájit navrhované reformy v oblasti penzí a zdravotnictví. Zástupci odborů odešli v podstatě ještě dříve, než se začalo o čemkoli jednat. Ministr práce a sociálních věcí Drábek jejich gesto označil za „narušení sociálního dialogu“.
Odbory nesouhlasí s penzijní, daňovou a zdravotnickou reformou a již poněkolikáté v tomto funkčním období kabinetu hodlají protestovat v ulicích. Organizace ČMKOS plánuje první demonstraci na 21. května a uvažuje i o stávce.
Projednávání reforem je dle názoru odborářů provázeno „neochotou vlády náležitě diskutovat o jejich návrzích, a zejména nezájmem zvažovat velká rizika a dopady, které vládní reformy občanům způsobí“. Nečasův kabinet v jejich očích ztratil důvěru, a tím i právo provádět důležité reformy.
Nejvíce odborům vadí připravovaná důchodová reforma. Odmítají přesměrování části peněz, které lidé odvádějí na penze, do soukromých penzijních fondů, stejně jako zvýšení DPH. Výhrady mají i vůči daňovým změnám z pera ministerstva financí. Brojí především proti zrušení některých daňových výjimek, jako jsou výhody na režijní jízdenky a na stravenky. Odborům vadí také plánované změny ve zdravotnictví, zejména růst spoluúčasti pacientů nebo návrh, aby si lidé připláceli za nadstandardní péči.
Za odboráři stojí i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj vláda prosazuje reformy bez snahy je vysvětlit a získat pro ně širší podporu.
„Je evidentní, že odborům nejde o řešení problémů, ale hlavně o politiku. Jsem zklamán z toho, že odmítají přijmout odpovědnost za budoucnost naší země. O tom, že reformy jsou nezbytné, není žádných pochyb,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger. Jeho kolega Drábek zdůraznil, že ministři přípravu reforem nezastaví. Vládě a Parlamentu je chtějí předložit na konci druhého čtvrtletí, aby se celý legislativní proces stihl uzavřít ještě letos. První fáze změn tak má být účinná od roku 2012.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).