Menu Zavřít

Česká republika se drží v první dvacítce investorsky nejzajímavějších evropských zemí

17. 7. 2012
Autor: Euro.cz

Česká republika už sice není pro investory tolik atraktivní, jako dříve, přesto se stále drží v první dvacítce investorsky nejzajímavějších evropských zemí. Nejvíce se v loňském roce dařilo přilákat investory Velké Británii, Německu a Francii. Vyplývá to z průzkumu European Attractiveness Survey, který dnes zveřejnila společnost Ernst & Young.

 

 Foto: Profimedia

Zatímco v roce 2010 Česku na žebříčku nejatraktivnějších evropských zemí připadlo 14. místo v počtu investičních projektů a 11. místo z pohledu počtu vytvořených pracovních míst, tak loni podle průzkumu Ernst & Young kleslo na 16. pozici u počtu investičních projektů a na 12. místo v případě pracovních míst.

Investiční atraktivita ČR sice rok od roku mírně klesá, nejedná se však o tak zásadní propad, jako u některých jiných zemí střední a východní Evropy,“ komentovala výsledky Magdalena Souček z české pobočky Ernst & Young. Země střední a východní Evropy, s výjimkou Polska, loni podle ní zaznamenaly výrazný propad přímých zahraničních investic. “Investory odrazuje především závislost tohoto regionu na exportu do západní Evropy a v některých zemích také slabý bankovní sektor,“ podotkla.

Česko se ale umístilo poměrně dobře v žebříčku nejatraktivnějších zemí pro investory v následujících třech letech. Pořadí vede Německo, které jako nejatraktivnější zemi pro zahraniční investice v následujících třech letech zmínilo 35 procent respondentů. Druhé místo patří Polsku (deset procent), za kterým následuje Velká Británie (osm procent), Rusko (sedm procent), Francie (čtyři procenta), Česká republika (tři procenta) a Rumunsko (tři procenta).

CzechInvest loni meziročně zdvojnásobil objem zprostředkovaných investic na 33,5 miliardy korun. Počet investičních projektů vzrostl o 24 na rekordních 233. “Letošní rok už takových výsledků pravděpodobně nedosáhne. Na vině je především nepříznivá ekonomická situace,“ upozornil generální ředitel vládní agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Investoři se svým rozhodnutím o umístění investice podle Křížka také vyčkávali na okamžik, až v Česku začne platit novela zákona o investičních pobídkách. “To se stalo 12. července, a ČR tak může investorům nabídnout další významný benefit. Mimo jiné mohou nově pobídky čerpat nejen projekty ze zpracovatelského průmyslu, ale také technologická centra a strategické služby,“ podotkl Křížek.

BRAND24

Pozici nejatraktivnější evropské země si i loni udržela Velká Británie se 679 novými investičními projekty, což představuje 17 procent všech přímých zahraničních investic směřujících do Evropy. Největší vliv na umístění Velké Británie měl především Londýn, který je pro investory nejatraktivnějším evropským městem a v roce 2011 přilákal téměř polovinu všech britských zahraničních investic. Naopak Francie nezopakovala předloňský výsledek, který obnášel 562 projektů, a s loňskými 540 zahraničními investicemi klesla až na třetí místo. Díky 597 nově ohlášeným investičním projektům ji předstihlo Německo.

Největším překvapením průzkumu je podle odborníků Španělsko, kterému se loni podařilo přilákat celkem 273 nových zahraničních investic. Počet investičních projektů byl v případě Španělska meziročně vyšší o 62 procent. “Jak vyplývá z průzkumu, i ve Španělsku platí, že nejistý ekonomický vývoj přináší nové příležitosti. Některé regiony Španělska teď investory zajímají především díky relativně nízkým mzdovým nákladům na kvalifikovanou a vzdělanou pracovní sílu,“ podotkla Souček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).