Menu Zavřít

Zpevněné plochy jako nový předmět daně z nemovitostí v roce 2012 [gallery] V letošním roce mají nově povinnost podat daňové přiznání nebo dílčí…

20. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Zpevněné plochy jako nový předmět daně z nemovitostí v roce 2012

[gallery]

V letošním roce mají nově povinnost podat daňové přiznání nebo dílčí daňové přiznání vlastníci zpevněných ploch na druzích pozemků „ostatní plocha“ a „zastavěná plocha a nádvoří“, kteří je využívají k podnikatelské činnosti.

Povinnost podat přiznání má také každý nový poplatník nebo ten, u něhož došlo oproti minulému roku k nějaké změně, např. nabytím nebo prodejem nemovitosti, kolaudací, případně jinou změnou.

Posledním dnem pro podání přiznání k dani z nemovitostí na rok 2012, podle stavu platného k 1. 1. 2012, je 31. leden 2012.

Novým předmětem daně z pozemků se speciální sazbou daně se v roce 2012 stávají zpevněné plochy pozemků, které jsou užívány k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní. Zpevněnou plochou pozemku se rozumí pozemek (nebo jeho část), evidovaný v katastru nemovitostí s druhem pozemku „ostatní plocha“ nebo „zastavěná plocha a nádvoří“, jehož povrch je zpevněn stavbou podle stavebního zákona bez svislé nosné konstrukce. Z důvodu zařazení zpevněných ploch pod daň z pozemků, jsou pak stavby zpevněných ploch pozemků z předmětu daně ze staveb vyjmuty. Skutečnou výměru zpevněné plochy není třeba pro účely přiznání k dani deklarovat geometrickým zaměřením ani znaleckým posudkem. Není-li potřebná dokumentace k dispozici, poplatník uvede v daňovém přiznání výměru, kterou zjistil vlastním měřením. Detailnější informace ke „zpevněným plochám“ lze nalézt na internetových stránkách české daňové správy http://cds.mfcr.cz na úvodní straně „Aktuálně k dani z nemovitostí“. Na stejném místě je zveřejněn i přehled koeficientů daně z nemovitostí platných k 1. 1. 2012. Z celkového počtu 6243 obcí má pro rok 2012 místní koeficient navýšeno 403 obcí.

Změny, které vyplývají ze zákona nebo z obecních vyhlášek, jako jsou např. změny sazeb daně, změny cen průměrné ceny půdy, změny koeficientů nebo zánik osvobození, nezakládají pro poplatníka povinnost podat daňové přiznání. V těchto případech správce daně vyměří daň a sdělí ji poplatníkovi platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem.

Platné tiskopisy daňových přiznání na rok 2012 jsou, včetně všech příloh a pokynů k vyplnění, k dispozici jak na všech finančních úřadech, tak na internetových stránkách české daňové správy v záložce „Daňové tiskopisy“. Daňové přiznání je možné podat i elektronicky prostřednictvím aplikace „Daňový portál“ http://eds.mfcr.cz. Výhodou elektronického formuláře je, že obsahuje jednoduchého průvodce pro vyplňování přiznání, kdy se automaticky doplňují ceny půdy, sazby a koeficienty, které je jinak nutno získat přímo na konkrétním finančním úřadě. Aplikace po vyplnění celého tiskopisu zkontroluje formální správnost vyplněného přiznání a zároveň umožňuje jeho přímé odeslání finančnímu úřadu. Pokud není takto odeslaná písemnost opatřena zaručeným elektronickým podpisem, je nutné do 5 dnů takové podání doplnit na příslušný finanční úřad o vlastnoručně podepsaný tzv. e-tiskopis, který je systémem vygenerován po odeslání datové zprávy.

BRAND24

Včasným podáním daňového přiznání se poplatníci vyhnou pokutě v minimální výši 500 Kč, která vzniká za pozdní podání daňového přiznání o více než 5 pracovních dnů.

První termín splatnosti daně z nemovitostí je k 31. 5. 2012. Do té doby, přibližně v polovině května, všichni poplatníci obdrží složenku s uvedením výše stanovené daně a výše případných přeplatků a nedoplatků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).