Menu Zavřít

8 událostí roku v robotice: revoluce i Trumpův otazník

5. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Robotika postupuje vpřed rok co rok. Stoupá počet nových projektů i oborů, ve kterých se umělá inteligence uplatňuje. V loňském roce se zlepšilo postavení robotických firem coby strategických průmyslových projektů a trh přišel s roboty pro domácnost. Ne vše ale hrálo branži do karet. Například výsledek amerických prezidentských voleb.

Tým odborníků sestavil žebříček nejvýraznějších událostí roku 2016 na robotickém trhu. Publikoval jej prestižní robotický portál roboticbusinessreview.com.

8. Roboti na skladě: mění tvář moderních logistických hal

Využití robotů ve skladech není novinkou. Rok 2016 ovšem přinesl výrazný pokrok v jejich rozlišovacích schopnostech i materiálech, ze kterých jsou vyrobeni. Výsledkem je masivní a levná robotizace logistických hal, která pomáhá rychlejšímu vyřizování objednávek, snižování nákladů provozovatelů, ale i snižování počtu zaměstnanců. tobot na skladě

7. Průmysl 4.0: světové mocnosti vnímají robotizaci jako novou průmyslovou revoluci

Německo a Čína přijaly vládní dokumenty o podpoře rozvoje robotiky „Industry 4.0“. Projekt dánského profesora Sørena Tranberga Hansena je ekonomickým programem, který považuje robotiku za novou průmyslovou revoluci. Kromě systému dotací na nové projekty vlády počítají také s přeškolením lidských zaměstnanců a jejich nahrazením roboty zejména v jednoduchých manuálních profesích.

robotika v Číně

6. Severské Silicon Valley: Dánsko se chce stát lídrem evropské robotiky

Dánské město Odense založilo technologický hub, který má se státní podporou ambice stát se nejvýznamnějším centrem pro vývojáře a robotické firmy v Evropě. Už po pár měsících existence slouží dánské projekty jako ukázka vývoje i rychlého uvedení robotů do komerčního provozu.

 ilustrační foto

5. Vítězství Trumpa: otazníky nad americkým vývojem

Budoucí americký prezident způsobil v roce 2016 mezi americkými vývojáři šok. Vyděsil zejména novátory čerpající státní podporu, kterým už loni vyhrožoval, že o federální peníze přijdou. Jiní odborníci to však nevidí tak černě a živí naději, že Donald Trump podpoří průmyslovou robotizaci.

Vítěz amerických prezidentských voleb realitní magnát Donald Trump je podle časopisu Time osobností letošního roku.

4. Robotické zákony: rozvoj robotizace přináší také nové zákony pro roboty

Rozšířily se dřív, než jim lidstvo určilo mantinely. Všude na světě vznikají nové zákony upravující způsob používaní umělé inteligence. Nešvarem je velká různorodost pravidel napříč státy. Výsledkem jsou komplikace pro výrobce.

 ilustrační foto

3. Vertikální farmy: nová naděje pro nakrmení lidstva

I když se životní prostředí zhorší natolik, že nebude kde pěstovat, lidstvo se o sebe postará. Vertikální farmy jsou už teď provozovány zejména v zemích s nedostatkem zemědělské půdy. Umělé farmy se nacházejí v podzemí i mrakodrapech. Umělá inteligence se dokáže postarat o celý proces produkce zeleniny nebo ovoce. Sklizeň zařídí robot a krávy zažene lítající dron.

 Farmy budocnosti

2. Google prodává Boston Dynamics: konflikt může podnítit nové projekty

Robotická divize Googlu Boston Dynamics je na prodej. Toto překvapivé rozhodnutí americké technologické firmy vyvolalo na trhu povyk. Roboty Boston Dynamics - Atlas, Cheetah, Big dog a Spot Mini patří mezi nejznámější roboty na internetu. Kvůli vzhledu budícímu obavy veřejnosti však upadly v nemilost majitele.  Robot Atlas z dílny společnosti Boston Dynamics, která patří Alphabetu.

1. CES 2016: krok správním směrem

Prestižní výstava CES v Las Vegas podtrhla průnik robotiky do nových oborů. Potvrdil se zejména nárůst zájmu o robotické projekty pro domácnosti, 3D tiskárny či samořídící auta.

BRAND24

 samořídící auto Google

Čtěte také:

Inteligentní oblečení nabírá na obrátkách. Superflex loví investory

Vývoj umělé inteligence brzdí strach z povstání robotů

Nevýhoda autonomních vozů: zmizí nedobrovolní dárci orgánů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).