Menu Zavřít

70 českých podnikatelek bude bojovat o prvenství

27. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Agentura Helas a Mazars vyhlásily druhý ročník soutěže Ocenění Českých Podnikatelek – OCP. Tato soutěž byla založena na podporu českých žen podnikatelek. Umožňuje ocenit ženy jako osobnosti a poukázat na významné projekty nebo inovace v různých oborech, které české firmy pod jejich vedením přinášejí na český nebo evropský trh.

Autor: Martin Siebert

„Zajímá nás životní filosofie, ale i manažerské a obchodní metody žen, které jim pomohly dosáhnout úspěchu. Chceme jim vyjádřit uznání a využít jejich příkladu pro podporu všech žen ať už aktivně činných, či těch, které sbírají odhodlání a sílu ke svým prvním či dalším novým projektům.“ říkají zakladatelky projektu Helena Kohoutová a Jana Švenková.

Celková databáze, která je podkladem pro nominaci finalistek, a která zahrnuje firmy splňující výše uvedená tři kritéria, obsahuje 11 462 společností. Počet firem v této databázi, které zveřejnily své účetní závěrky za uplynulá 3 účetní období, činí 1 521 firem, z toho 223 společností má 10 a více zaměstnanců. Po prvních předběžných analýzách byl z této poslední skupiny podniků sestaven seznam téměř 70 potencionálních finalistek.

V rámci soutěže budou uděleny ceny ve dvou kategoriích. V první kategorii „Česká zakladatelka, která podnik vlastní a řídí“ budou uděleny ceny za první místo v podkategoriích malá firma (10 – 24 zaměstnanců), střední firma (25 – 99 zaměstanců) a velká společnost (100 a více zaměstnanců).

KRITÉRIA PRO ÚČAST V SOUTĚŽI

- osoba je český občan – žena

  1. je 100% majitelkou společnosti
  1. její společnost byla založena nejpozději k 1. lednu 2005

Do soutěže může být česká podnikatelka nominována především na základě finanční analýzy veřejně dostupných údajů zpracovaných odborným garantem. Soutěž je zcela nezávislá díky exaktně měřitelným ekonomickým parametrům monitorujícím hospodaření společností po dobu několika let.

Druhá kategorie „Cena České spořitelny – výjimečná podnikatelka“ bude vyhodnocena bez ohledu na počet zaměstnanců. V každé kategorii bude osloveno maximálně 20 finalistek, ty budou kontaktovány zakladatelkami soutěže a budou zvány na osobní schůzky s cílem získat co nejkvalitnější informace pro posouzení hodnocených kritérií. Celkové hodnocení provádí porota, jejíž členové jsou významné osobnosti, jak z řad manažerů se zkušenostmi s řízením firmy, tak zástupci vysokých škol a vyslanci specializovaných organizací.

Slavnostní vyhlášení vítězek soutěže proběhne v říjnu 2009 na gala večeru, který se uskuteční v prostorách kláštera sv. Jakuba v Praze. Jako čestný host se večera zúčastní také loňská patronka soutěže paní Eva Štěpánková, zakladatelka společnosti Ryor a držitelka několika prestižních ocenění.

O soutěži

Soutěž OCENĚNÍ ČESKÝCH PODNIKATELEK byla založena ředitelkou Agentury Helas, paní Helenou Kohoutovou a partnerkou společnosti Mazars Audit, paní Janou Švenkovou s cílem poukázat na mimořádné, profesně úspěšné ženy.

Do poroty usedne Ing. Václav Kubata, ředitel úseku marketingu České spořitelny; korektivní dermatolog, MUDr. Hana Raková, MBA, ředitelka Esthé - Kliniky estetické medicíny s.r.o.; Prof. Ing. Michal Mejstřík, CSc., ředitel Institutu ekonomických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV). Dále pan Tomáš Sedláček, který je hlavním makro-ekonomem hospodářských strategií v ČSOB a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), Ing. Pavel Finger, MBA, člen představenstva Czech Credit Bureau, Ing. Hana Pavlištová, ředitelka České informační agentury (ČIA), proslulý baletní mistr Vlastimil Harapes a obě zakladatelky, Helena Kohoutová a Jana Švenková.

BRAND24

Generálním partnerem soutěže se stala Česká spořitelna, hlavním partnerem Esthé - Klinika estetické medicíny s.r.o., dalšími partnery jsou Zepter Home Care, GrECo International, poradenství pro riziko a pojištění s.r.o; MasterCard; Turkish Airlines, Nespresso a Bolton Czechia se značkou Somatoline Cosmetic.

Patronkou letošního ročníku je Eliška Hašková Coolidge, která zahájila svoji kariéru v Bílém domě, kde pracovala osmnáct let jako asistentka pěti amerických prezidentů. Později založila a řídila Kancelář prezidentských zpráv. V současnosti je členkou několika společností a podílí se na činnosti obecně prospěšných organizací, také působí v Americké obchodní komoře a ve správní radě amerického institutu pro politické a ekonomické systémy (AIPES).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).