Menu Zavřít

7 dní na odevzdání daňového přiznání. Na co si dát pozor?

27. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Většina daňových poplatníků zvládne vyplnění daňového přiznání sama. Jakých chyb se při vyplňování růžového formuláře vyvarovat? Na co si dát pozor a na co nezapomenout? Podívejme se na praktické příklady.

Které příjmy je nutno uvést v přiznání?

Do daňového přiznání za rok 2016 je nutné uvést všechny zdanitelné příjmy za rok 2016. Zaměstnanci mající např. příjem ze samostatné výdělečné činnosti nebo nájmu do daňového přiznání uvádí všechny zdanitelné příjmy, tedy i ze zaměstnání.

Praktický příklad

Zaměstnanec Surý zahájil v březnu 2016 samostatnou výdělečnou činnost. Poprvé bude podávat daňové přiznání. V minulých letech za něj zaměstnavatel prováděl roční zúčtování daně. Pan Surý se mylně domnívá, že do daňového přiznání uvede pouze příjmy ze samostatné výdělečné činnosti ve výši 510 000 Kč a výdaje ve výši 230 000 Kč, když je mu ze mzdy odváděna daň zaměstnavatelem. Není tomu tak. Do daňového přiznání uvede i příjmy ze zaměstnání a od zaměstnavatele bude potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2016.

BRAND24

Daňově osvobozené příjmy

Před samotným vyplňováním daňového přiznání je vhodné mít udělaný soupis všech zdanitelných příjmů a souvisejících výdajů. Daňově osvobozené příjmy se do daňového přiznání neuvádí, vždy je tedy potřeba vědět, zdali se jedná o daňově osvobozený příjem či nikoliv.

Praktický příklad

Živnostnice paní Petrželová měla má za rok 2016 hrubý zisk ze samostatné výdělečné činnosti ve výši 496 500 Kč. Dále měla paní Petrželová příjem ve formě daru od svého otce ve výši 100 000 Kč, příjem z prodeje pozemku, který vlastnila 7 let, ve výši 700 000 Kč. Do daňového přiznání bude paní Petrželová uvádět pouze příjmy a výdaje ze samostatné výdělečné činnosti. U daru od otce a příjmu z prodeje pozemku jsou splněny zákonné podmínky pro daňové osvobození.

Celý článek s dalšími příklady a radami si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).