Menu Zavřít

60. výročí Perfusoru alias lineárního dávkovače

13. 10. 2011
Autor: profit

Je tomu přesně 60 let, co se narodil „dědeček“ současných vysoce sofistikovaných systémů, které při zavedení infuze přesně odměřují množství podávaných léků nebo výživy.

Foto: B Braun

Historicky prvním přístrojem tohoto typu byl tzv. lineární dávkovač, u něhož se konstantní rychlostí automaticky stlačoval píst injekční stříkačky. Psal se rok 1951 a světlo světa spatřil předchůdce dnešních perfusorů. Jeho tvůrci ze společnosti B. Braun ve spolupráci s německým lékařem Hessem se tak zasloužili o převrat v lékařské péči.  Od té doby již uplynulo šest desítek let a současné systémy pracují se složitým softwarem, do jehož paměti se ukládají údaje o podávaných léčivech, jejich množství i rychlosti podávání. Přístroje mají vlastní tlaková čidla, bezpečnostní alarmy a dokážou samostatně vypočítávat rychlost dávky. Mimo to jsou v softwaru naprogramovány limity pro jednotlivá léčiva, což opět snižuje možnost omylu. Aktuálně je pro vývojáře největší výzvou přizpůsobit perfusory tak, aby obstály co nejlépe také mimo nemocniční prostředí a do budoucna bylo možné bezpečně měnit dávkování infuzí na dálku.

Perfusor se dokáže poučit z předchozího průběhu léčby

Současné perfusory většiny výrobců jsou obecně po technické, uživatelské i designové stránce na vysoké úrovni a přesně a bezpečné dávkují léky. K tomu jsou také určeny. Poslední generace perfusorů typu Space jde ale mnohem dále. Tento perfusor již není pouze mechanickým přístrojem, ale pomocí vlastního rozhodovacího algoritmu v rámci systému SpaceControl se už i přímo podílí na vlastní léčbě. Dokonce se umí poučit z předchozího průběhu léčby a dokáže ji přizpůsobit. A jde mu to dobře, lépe než nám, protože se nedopouští lidských chyb a omylů. Pro nás je potěšující, že se to naučil i díky výzkumu na naší klinice,“ říká MUDr. Jan Bláha, PhD. z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Současné systémy perfusorů jsou na velmi vysoké úrovni a další vylepšení jsou z velké části založena na praktických zkušenostech s těmito přístroji. Poslední generací perfusorů typu Space jsou vybaveny desítky pracovišť v celé České republice. Na základě bohatých zkušeností s touto infuzní technikou a po domluvě se samotným výrobcem B. Braun, se tak můžeme spolupodílet na inovacích a vývoji nových typů perfusorů,“ dodává Bláha.

Nové perfusory zdravotním sestrám kryjí záda

Využívání nových a moderních technologií je dnes v medicíně zcela běžné. To má samozřejmě za následek vyšší nároky na zdravotní sestry a zdravotnický personál, který s takovými přístroji musí umět zacházet. Jedním z cílů výrobců těchto přístrojů je usnadnit zdravotníkům práci a zvyšovat jejich bezpečnost i bezpečnost pacientů.

S tím souhlasí i Renata Tesařová, z oddělení ARO v Oblastní nemocnici Kladno. „Za svou kariéru zdravotní sestry jsem měla možnost pracovat s různými typy infuzních pump. S každým novým modelem přišlo zlepšení, ale nejnovější typy nám práci opravdu výrazně ulehčují. Manipulace s přístroji je snadná a i přesto, že na jedné dokovací stanici bývá 10 a více infuzních jednotek, k problémům dochází spíše výjimečně“, říká Renata Tesařová, vrchní sestra ARO z Oblastní nemocnice Kladno. „Perfusory totiž mají celou řadu bezpečnostních prvků, včetně akustických alarmů, které zdravotnický personál včas upozorní, že se něco děje. Když si představíte, že zdravotní sestra musí u obyčejného napíchnutí infuze provést až 100 kroků a takových procesů dělá denně desítky, jsme opravdu rády, že nám technika tzv. hlídá záda,“ popisuje každodenní práci zdravotních sester Tesařová.

Pacienti již nemusí ležet v nemocnicích

Je to jako srovnávat dávné telefony, pevné linky a dnešní inteligentní mobily s dotykovými displeji. Asi k takovému vývoji došlo během uplynulého více než půlstoletí v oblasti infuzní techniky. „Na začátku bylo klíčové zajistit přesné dávkování podávaného léku, aniž by u pacienta musel být neustále přítomen zdravotník. Posléze se do popředí zájmu dostaly nejrůznější bezpečnostní prvky jako např. detektor vzduchu v infuzním setu či alarm upozorňující na vyčerpání léku,“ popsal jedny z hlavních milníků ve vývoji perfusorů PhDr. Jiří Lukeš, ředitel společnosti B. Braun.

Díky nově využívaným technologiím mohli někteří pacienti po dlouhé době opustit nemocniční zařízení. S lehkým přenosným pefusorem na baterii mohou být i doma nebo na cestách a stále mají zajištěn potřebný přísun léčiv,“ pokračuje Lukeš a dodává: „Stejných principů využíváme rovněž při transportu pacientů v sanitních vozech nebo i ve vrtulníku.

1,3 miliónů prodaných pump po celém světě

BRAND24

Existuje již více než jeden milión dobrých důvodů, proč se rozhodnout právě pro infúzní techniku naší společnosti“, říká MUDr. František Vojík, manažer marketingu a prodeje společnosti B. Braun. „Právě tolik přístrojů bylo již dodáno na celosvětový trh a troufám si tvrdit, že nejen díky dlouhé tradici výroby a vývoje, ale též díky opravdu inovativním krokům, naše technika odskočila od konkurence o několik generací a jsme oprávněným lídrem celosvětového trhu s těmito přístroji,“ dodává Vojík.

Nejen první lineární dávkovač na světě, ale i celá řada jeho nástupců, perfusorů, které dokládají průřez 60letou historií infuzní techniky, je ode dneška až do poloviny listopadu k vidění na tematické výstavě v Café B. Braun (Sokolská 31, Praha 2). Ti, kdo se rozhodnou výstavu navštívit, tak budou mít jedinečnou možnost porovnat rozdíly mezi revolučním modelem z roku 1951 a nejnovějším typem Space.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).