Menu Zavřít

6 nejlépe placených šéfů s nejhoršími výsledky

26. 7. 2016
Autor: Flickr

Vysoký plat pro výkonného ředitele není zárukou dlouhodobého zhodnocování společnosti. Nerovnost mezi výší odměn výkonných ředitelů a cenou akcií lze ale sledovat i krátkodobě. Projděte si šestici výkonných šéfů, kteří letos vydělají miliony, zatímco akcie jim svěřených firem padají o desítky procent.

Společnost MSCI poskytující finanční data srovnávala procentuální nárůst odměn výkonných ředitelů osmi set amerických společností s jejich skutečnou návratností pro akcionáře během deseti let.

Zjištění bylo šokující. Hůře placení CEO vedou často společnosti mnohem lépe než šéfové, kteří si užívají královských platů. U těch nejhůře placených bylo zhodnocení akcií až jeden a půl krát vyšší i při zvážení odvětví a velikosti firmy.

Šestice hříšníků z žebříčku dvou set nejlépe placených CEO světa, jak jej sestavil list The New York Times, si však nepříznivými výsledky svých firem hlavu neláme. Podívejte se na to, kolik si letos vydělají, zatímco jejich zaměstnavatelé přicházejí o peníze.

Leslie Moonves (CBS)

Šéf americké mediální korporace CBS Leslie Moonves je druhým nejlépe placeným CEO na světě. Letos si podle odhadů přijde na 56,4 milionu dolarů. Že si oproti loňsku polepší o čtyři procenta, není pro investory tak tížíivé jako pokles hodnoty akcií firmy o 14 procent.

 Leslie Moonves výkonný ředitel americké mediální korporace CBS

Philipppe P. Dauman (Viacom)

Ze špatných hospodářských výsledků mediálního Viacomu si v tomto roce zřejmě nic nedělá jeho šéf Philippe P. Dauman. Viacom v tomto roce ztratil 42 procent hodnoty. Roční odměna třetího nejlépe placeného ředitele planety však oproti loňsku roste o 22 procent. Dauman si tak za rok 2016 přijde na 54,1 milionu dolarů.

 Výkonný ředitel mediální společnosti Viacon Philippe Dauman

Robert D. Lawler (Chesapeake Energy)

Akcie americké společnosti Chesapeake Energy se od ledna řítí k zemi a přišly už o 76 procent. Její CEO však bude navzdory tomu v tomto roce bohatší. Přidáno dostane pět procent a letos si vydělá 15,4 milionu dolarů.

 Robert D. Lawler, výkonný ředitel Chesapeake Energy

Tony Aquila (Solera Holdings)

Přidá si i Tony Aquila zakladatel a CEO technologické společnosti Solera Holdings. Akcie Solery sice padají o více než pětinu (23 procent), Aquila ale oproti loňsku vydělá více než sedminásobek (707 procent). Letos si přijde na 22 a půl milionu dolarů.

 Tony Aquila vynálezce a zakladatel a výkonný ředitel Solera Holdings

David M. Zaslaw (Discovery Communications)

Ještě minulý rok byl šéf televizní a produkční společnosti Discovery nejlépe placeným CEO světa. Přišel si tehdy na 156 milionů dolarů. Akcie firmy, kterou řídí, přitom v tom samém roce spadly o 24 procent. Letos už ale Zaslaw zlobě akcionářů neunikl. Na patnácté místo v žebříčku nejlépe placených CEO světa jej sesadil další 23procentní propad hodnoty společnosti. Akcionáři už nebyli ochopni Zaslawův královský plat tolerovat, šéfi si tak pohoršil o 79 procent. Stejně si ale letos vydělá 32,4 milionu dolarů.

 David M. Zaslaw výkonný ředitel Discovery Productions

Marissa A. Mayerová (Yahoo)

Držitelé akcií technologické společnosti Yahoo letos tratí 34 procent. Přitom ještě loni bylo zhodnocení 25procentní. Jeho šéfka si však paradoxně na žebříčku nejdražších CEO světa oproti minulému roku polepší o 4 příčky, přestože si platově pohorší o 15 procent. I tak si za rok odnese 36 milionů dolarů. Za dobu svého pětiletého působení v Yahoo si podle serveru Businessinsider Mayerová již vydělala více než desetinásobek.

 Šéfka Yahoo Marissa Mayerová

Přečtěte si, kdo měl v historii nejvíce:

10 nejbohatších lidí historie: Gatese mezi nimi nenajdete

 John D. Rockefeller

Přečtěte si:

Facebook láká youtubery. Vydělat si mohou jako největší celebrity

BRAND24

10 celebrit, které podporují Donalda Trumpa

Dovolená za půl milionu: kam létají čeští boháči?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).