Menu Zavřít

400 dní bez ruského plynu. Křetínský na konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou vydělává miliardy

4. 1. 2017
Autor: čtk

Ukrajinský národní plynovodní přepravce Naftogaz už přes 400 dní nenakupuje ruský plyn. Do karet to hraje ukrajinským oligarchům a českému miliardáři Danielu Křetínskému.

Právě ti totiž na 403 denním půstu přepravy plynu mezi Ruskem a Ukrajinou vydělávají nejvíc. Domácí podniky z oblasti těžby a hornictví pokrývají většinu tamní spotřeby. Zbytek zásobníků naplňují plynovody slovenské společnosti Eustream, která surovinu ze západu dodává Kyjevu přes Slovensko.

Eustream je ovládaný skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského. Slovenský plynovodní přepravce po spuštění obchodu s Ukrajinou v roce 2015 zvýšil zisk meziročně o čtvrtinu na 418,3 milionu eur (cca 11,3 miliardy korun). Tržby se už v prvním roce zvýšených dodávek na východ vyšplhaly na úroveň 778,7 milionu eur (cca 21 miliard korun).

Úřady v Kyjevě nakoupily loni na vnějších trzích 11,1 miliardy metrů krychlových plynu. V roce 2015 to bylo více než 16,4 miliardy metrů krychlových.

Šéf společnosti Naftogaz Andriy Kobolew uvedl na začátku prosince, že by Ukrajina mohla obnovit příjem zemního plynu z Ruska ovšem jenom pod podmínkou, že obdrží příznivé ceny. Druhou podmínkou, kterou si Ukrajinci kladou, je požadavek, aby plyn z Ruska neodebírali obyvatelé a podniky na proruskými separatisty ovládaném Donbasu. Splnit zejména druhou podmínku je však takřka nemožné.

O slovensko-ukrajinský reverzní plynovod je tak nadále zájem. Kromě jeho plného využívání tomu nasvědčují i ​​kroky Eustreamu. Slovenský provozovatel přenosové plynovodní sítě totiž dočasně zvýší kapacitu plynovodu na výstupním bodu Budince.

„Za účelem uspokojení požadavků trhu poskytneme dodatečnou kapacitu v objemu 30 tisíc megawatthodin za den,“ informovala společnost Eustream agenturu SITA s tím, že zvýšenou kapacitu bude nabízet v prvním čtvrtletí roku 2017.

Od loňského listopadu je plynovod směrem na Ukrajinu využíván na sto procent. Pro Eustream to znamená rekordní období. Denně se ze slovenských Vojan do ukrajinského Užhorodu přepravuje více než 450 tisíc megawatthodin, neboli více než 42 milionů metrů krychlových.

BRAND24

Zrekonstruovaný plynovod Vojany-Užhorod má v současnosti roční kapacitu přes 14,6 miliardy metrů krychlových. Slovensko-ukrajinský reverzní tok byl plně zprovozněn 2. září 2014.


Čtěte také:

Křetínský v Polsku narazil. Varšava mu elektrárnu Rybnik nenechá

Nové slovenské daně zabolí i Kellnera a Křetínského. Přijdou o stovky milionů

Ukrajinský paradox: uhlobaron Achmetov potřebuje polské uhlí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).