Menu Zavřít

127 hodin

24. 1. 2011
Autor: profit

Danny Boyle, režisér oskarového Milionáře z chatrče, natočil nový snímek dle skutečné události. A opět se mu povedlo dotknout se divákova srdce, bohužel již nezanechal žádnou hlubší stopu.

Řekněte čistě upřímně, kdy naposledy jste se snažili před něčím utéct? Ať už to bylo před partnerem, rozhodnutím, situací, zodpovědností, sami před sebou a nebo před celým světem…Boyle právě mapuje jeden takový útěk před světem v rámci nevinného víkendového dobrodružství. To ale nedopadne úplně podle dobrodruhových představ.

Příběh Arona Ralstona (James Franco) je vměstnán do pouhých 90 minut, což ale vůbec nevadí. Díky svým zkušenostem totiž režisér Boyle dokázal diváka dostat do zoufalých pocitů hrdiny dřív než spousta jiných filmových tvůrců. Nikdo se proto nenudí u zbytečně zdlouhavých prázdných záběrů, které by vás nutily dívat se na hodinky místo na plátno. Boyle zároveň utvořil tento neuvěřitelný, seč pravdivý příběh velice reálně s množstvím detailů.

Nenechejte se zmást vidinami hlavního hrdiny, který zůstane uvězněn s rukou pod balvanem v utažském kaňonu. Některé z nich jsou jen vzpomínky z dětství a dospívání, ale některé jsou teprve vizemi budoucnosti, ať už v podobě neexistující partnerky nebo syna. Hrdina zůstává v pasti sám se sebou. Hlavou se mu honí směsice pocitů v podobě strachu, beznaděje, vzteku, a dokonce černého humoru. V jedné chvíli udělá přes malou cestovní kameru ze své situace vtipnou reality show, v níž se vysmívá své hlouposti a sobeckosti, kdy si přehrává různé situace, jež mohl využít k tomu, aby upozornil někoho ze svého okolí, kam přesně za svým dobrodružstvím jede.

Aron tak nakonec nebojuje jen se svými vnitřními démony, ale taky s chladem a žízní. Otázka, která se v těchto částech filmu nabízí, je: Do jaké chvíle by divák dokázal tvrdit, že „tohle“ by pro svoji záchranu nikdy neudělal? Opravdu by nedokázal v zoufalství pít vlastní moč nebo se nesnažil uříznout si vlastní ruku?

Filmy s jedním hercem většinou u diváků nepadají na úrodnou půdu, mohu ale bezpečně říct, že James Franco zbytečně nepřehrává a celkem věrohodně vtáhne každého do děje. Stejně tak to dokáže i hudba od A. R. Rahmana, který se postaral již o pár písní v Milionáři z chatrče, a taky originální hlas zpěvačky Dido.

BRAND24

Přežili bychom taky těch 127 hodin v divočině jako trénovaný hrdina Aron?

Celkové hodnocení: 70 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).