Menu Zavřít

10 důvodů, proč se vrátí recese

13. 7. 2010
Autor: profit

Vstoupili jsme do období podobného rokům 2007 a 2008, kdy se výhled na ekonomiku jevil velmi nadějně, ale několik indikátorů varovalo, že přijde velký pád. Fed, MMF ani Wall Street nebyly schopny odhadnout začátek recese v prosinci 2007.

Autor: Artklee

Žádná z těchto institucí si ještě v srpnu neuvědomovala, že ekonomický pokles potrvá hodně dlouho. Ačkoliv jeden indikátor za druhým upozorňují na problémy, optimismus stále přetrvává. Proč by neměl?

Protože další vlna recese je už možná za dveřmi. Hovoří pro to následujících deset skutečností:

1. Týdenní cyklický indikátor ECRI spadl na -7,7 %. Za celou dobu existence indikátoru se nestalo, aby v době, kdy indikátor ukazoval hodnotu -10, nebyla recese. Recese může přijít, aniž by hodnota indikátoru klesla tak nízko. Hodnoty charakteristické pro recesi se totiž pohybují i poblíž -10, a dokonce i setrvání v záporných hodnotách značí recesi. V roce 2007 recese začala tři měsíce poté, kdy začal indikátor ukazovat negativní hodnoty.

2. Světová námořní doprava se v posledních týdnech zhroutila. Baltic Dry Shipping Index klesl z květnových 4 209 na 2 018 začátkem července, což značí více než 50% pád. BDI je nyní na úrovni května 2009. Maximum v roce 2008 bylo 11 793.

3. Výnosy amerických vládních dluhopisů rychle klesají a signalizují oslabení ekonomiky. Výnos dvouletého dluhopisu nedávno spadl na nové minimum, dokonce nižší než minimum z dob úvěrové krize a pádu světových ekonomik v roce 2008.

CONTENT24

4. Klesající trend na akciových trzích. Dow i S&P 500 vykazují známky medvědího trhu. Russell 2000 už zaznamenal ztráty spojené s medvědím trhem. Ještě dva měsíce před začátkem recese v roce 2007 akciové trhy rostly.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).