Menu Zavřít

Zapomeňte na vládní krizi. Tu největší řeší ODS s TOP 09

8. 5. 2017
Autor: Redakce

Vládní krize, jež jako obvykle záhy zmutovala do obludné frašky, samozřejmě dočasně překryla veškeré politické dění. Po hradním „výprasku“ premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky z rukou prezidenta Miloše Zemana už česká politika nikdy nebude stejná, řekli by v americkém filmu.

Zapomeňte ale na Sobotku se Zemanem. První je tak jako tak politický nebožtík, zatímco toho druhého nejspíš čeká druhá hradní pětiletka. Největší a permanentní krize se ve skutečnosti odehrává napravo, konkrétně v ODS s TOP 09, jak znovu ukázaly i poslední průzkumy volebních preferencí. Ty vlastně jen stvrdily, že tyto dvě donedávna vládní strany dají dohromady zhruba 15 procent volebních hlasů. To je mimochodem půlka toho, co čísla plus mínus předpovídají hnutí ANO.

Bizarnost situace potvrzují i komentáře, které čas od času oslaví ODS za to, že přesáhla 10procentní volební preference. Jako by novinářům uniklo, že tahle strana ještě před deseti lety vyhrávala volby s 35 procenty. A taky že po sedmiprocentním fiasku ve volbách 2013 přidala za necelé čtyři roky v opozici, kdy můžete pálit od pasu, protože nenesete žádnou zodpovědnost, nějaká tři procenta.


Čtěte o současné situaci ve vládě:

Dusno ve vládě: členové koalice přešli k vulgaritám

Na místo dorazili i ministři Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD)


Být ODS, otevřu proto radši zatím místo šampaňského jen Bohemia Sekt, jen pro jistotu. Situace ODS ale vypadá v podstatě jako bujarý mejdan vedle TOP 09, která preferenčně padla na úroveň řvouna Tomia Okamury: reálně jí hrozí, že vypadne ze sněmovny. A s ní i vtipy Miroslava Kalouska. Machři z reklamek by řekli, že pravici prostě chybí příběh.

Protože ten, který dokola vypráví, tedy antiBabiš, evidentně pořád nefunguje. Ironie navíc je, že právě hnutí ANO je pro ODS s TOP 09 nejlogičtější koaliční partner; ANO ve vládě hraje mnohá témata pravice, od nezvyšování daní přes snižování deficitu státního rozpočtu až po realističtější sociální politiku. A boj za demokracii nikoho nezajímá, když lidé utrácejí jako vzteklí a celý den se honí, aby splatili všechny hypotéky, leasingy a půjčky.


Podle dvou třetin lidí je demise vlády špatný krok, říká další průzkum

 Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš


ODS s TOP 09 taky určitě moc nepomůže, že poslední dobou nápadně často stojí proti většinovému názoru veřejnosti. Většina lidí podporovala EET, zatímco ODS s TOP 09 jsou proti; většina lidí podporovala i plošný zákaz kouření v restauracích, zatímco ODS s TOP 09 jsou proti. A jestli mám použít i současnou vládní krizi: většina lidí podle průzkumů nechce předčasné volby, takže je logicky hned podporují ODS s TOP 09.

Chytře si jen rozdělily jejich případné termíny: TOP 09 by nejradši volila už v červnu, snad aby ještě stihla zůstat ve sněmovně. ODS by pro změnu předčasné volby vyhlásila na září, když ty řádné mají být v říjnu. Tomu říkám fakt silná témata. Přinejmenším na TOP 09 je obdivuhodná konzistence sebedestrukce připomínající kamikaze; strana nonstop upadá, její pilot ale přesto nezmění kurs, protože ho to nejspíš baví.

BRAND24

ODS sice už aspoň neupadá, to ale hlavně jen proto, že už upadla a teď se spíš jen zkouší zvednout. Vládní krize přicházejí a zase odcházejí, ostatně mít vládu celé čtyři roky by bylo nechutně podezřelé. Krize české pravice už ale trvá čtyři roky a pořád ne a ne odejít.

Čtěte další komentáře autora:

Pár dalších sólo akcí Sobotky a ČSSD exploduje ještě před volbami

Máte po krk expertů? Nechtějte vidět diktaturu amatérů

Hledám prezidenta, co nechce být prezident

Zuckerberg lidem nejvíc poslouží, když Facebook vypne


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).