Menu Zavřít

Komentář: Vládní úder na solar

7. 12. 2019
Autor: čtk

Vláda chce seškrtat platby majitelům fotovoltaických zdrojů, i když jiné typy elektráren jsou ziskovější.

Byl to tak trochu blesk z čistého nebe, když ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přišel s oznámením, že seškrtá platby majitelům solárních elektráren o šest miliard korun. Nikdo, zřejmě kromě samotného autora tohoto výroku, však zjevně neví, jak toho dosáhnout. Úředníci, kteří na ministerstvu mají energetiku na starost, nemají žádný plán.

Celé je to divné a vypadá to jako pokus zalíbit se mocným. Je obecně známo, že prezident Miloš Zeman takzvané solární barony nenávidí a slovní útoky na ně mu přihrávají politické body. Premiér Andrej Babiš to hraje na více stran, ale když se to politicky hodí, tak si také rád kopne.

Má stát dotovat solární elektrárny?

Majitelé solárních elektráren skutečně nejsou mezi širší populací oblíbení. V letech 2009 a 2010 stavěli jak stachanovci a právě v té době se jednalo o drahou technologii. Výsledkem je prodražení nákladů na elektřinu v rozsahu až 29 miliard korun ročně. Ale byli to tehdejší ministři a poslanci, kteří solární boom přiživili stanovením příliš vstřícných podmínek a později nenašli vůli včas zasáhnout.


Kde mizejí solární miliardy: majitelům elektráren zůstane jen třetina z vyplacené podpory

 FVE


Od podzimu roku 2010 nastal obrat a politici začali dusit majitele solárních panelů srážkovými daněmi a odebíráním různých výhod a úlev. V těchto kolejích jedeme dál. V poslední době se v prostředí energetiky šíří spekulace, že Havlíčkem vedené ministerstvo průmyslu chce snížit povolenou míru ziskovosti solárních elektráren z 8,4 na 6,3 procenta ročně. Fotovoltaika tím bude znevýhodněna oproti jiným obnovitelným zdrojům, kterým stát milostivě povolí vyšší míru ziskovosti.

Ministerstvo průmyslu pomalu spouští kontroly takzvané překompenzace. Oficiální výsledky nejsou k dispozici, ale různými kanály unikají informace, že solární elektrárny zdaleka nejsou nejziskovějším zdrojem zelené energie. Naopak v důsledku srážkové daně se jejich vnitřní výnosové procento pohybuje na nižší úrovni než v případě větrných elektráren či bioplynových stanic. Dočkáme se, že Havlíčkovo ministerstvo tuto informaci přizná?

Dále čtěte:

Zemkova Z-Group spustila v Maďarsku soláry za 100 milionů korun

Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

Nejsilnější reaktory má Čína. Elektrárna Taišan spustila druhý zdroj o výkonu 1,66 GW

Facebook zelená. Staví obří solární park za 10 miliard

BRAND24

Dohledatelní fotovoltaici: vlastníci největší solární elektrárny poodkryli karty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).