Menu Zavřít

Tentokrát je to jiné. Nejdražší čtyři slova v dějinách investování

6. 4. 2017
Autor: Redakce

Jestli ještě někdo pochyboval do začátku týdne, že investoři jedou v akciové bublině, nyní už skutečně nemusí. Tesla překonala v pondělí svou hodnotou o tři miliardy dolarů hodnotu druhé největší americké automobilky Ford. Kapitalizace Tesly se vyšvihla na 48,2 miliardy dolarů, což je v korunách 1,2 bilionu.

Průkopník elektromobilů Tesla je jistě převratným technologickým hráčem. Ale o tom, že má vyšší hodnotu než Ford, se dá pochybovat. Už jen z toho důvodu, že hodnota prodělávající firmy se dá jen stěží určit.

Jen malé srovnání obou automobilek: Ford za posledních pět let vydělal 26 miliard dolarů čistého, Tesla za stejnou dobu prodělala 2,3 miliardy. Tržby Fordu v minulém roce dosáhly 151,8 miliardy, zatímco Tesla prodala auta a další zboží jen za sedm miliard dolarů. Výrobce elektromobilů za celý loňský rok prodal okolo 76 tisíc aut, zatímco Ford 6,7 milionu.

Z hospodářských výsledků se tak jistě dá říct, že Tesla rozhodně hodnotu přes bilion korun nemá. Odpovídá totiž sedminásobku tržeb, přičemž taková technologická mašina jako Amazon se prodává za trojnásobek, což je také vysoké číslo. Ve srovnání s Teslou ale i Amazon zaostává.


Část Tesly koupil čínský Tencent:

Čínský Tencent koupil pět procent v Tesle. Stává se jedním z pěti největších akcionářů


Vysvětlení pro neuvěřitelné ohodnocení Tesly jsou možná jen dvě. Tesla a její šéf Elon Musk skutečně naplní své vize a zcela změní svět, na čemž investoři neskutečně zbohatnou. Musí se jim to navíc povést velmi rychle, protože očekávání investorů mohou velice rychle splasknout.

Reálnější ovšem je, že investoři narazí hlavou do zdi, jako už tolikrát. Stejné naděje si totiž dělali i během internetové horečky, kdy se za nesmyslné ceny nakupovaly firmy, které nevydělaly ani dolar. Kdo z investorů si například pamatuje hvězdy internetového vyhledávání AltaVistu či Lycos, které zmizely v propadlišti dějin. Hodnota Yahoo! pak na vrcholu bubliny začátkem roku 2000 převýšila hodnotu šesti největších vydavatelských domů, aby se následně zřítila dolů.


Čtěte o prodejích Tesly v prvním čtvrtletí:

Po poklesu rekordní odbyt. Tesla dodala v prvním čtvrtletí 25 tisíc aut


Stejně jako před sedmnácti lety se totiž investoři opět vezou na vlně očekávání, o čemž nesvědčí jen případ Tesly, ale rovněž Uberu. Pomáhají k tomu navíc levné peníze, které centrální banky narvaly do světové ekonomiky. Mimochodem: současného ocenění amerických akcií se už začínají obávat i členové vedení americké centrální banky Fed.

BRAND24

Odpovídá tomu i změněná nálada na trhu. Obchodníci s cennými papíry hovoří podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Roberta Shillera stejně jako v roce 2000. Tentokrát jsou ale za změnou zejména očekávání spojená s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. „Stojí za tím názor, že všechno je jinak,“ prohlásil Shiller. Zbývá jen dodat, že „tentokrát je to jiné“ jsou nejdražší čtyři slova v oblasti investování.

Čtěte další komentáře autora:

ČNB dál brání korunu. Dlouho už to nepotrvá

Populisté vylézají z děr

Jak Trump zařízl Wilderse

Konec intervencí na spadnutí. Inflace už je vysoko

Banky stagnují. A nebude líp


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).