Menu Zavřít

Světové banky propouští ve velkém

25. 3. 2016
Autor: Euro E15

Velké bankovní domy pokračují i letos v trendu z loňského roku, kdy o práci přišly statistíce finančníků. Jen jedenáct velkých evropských a amerických bank propustilo loni téměř sto tisíc lidí, což představuje desetinu zaměstnanců. A změna se nechystá ani letos. Tento týden oznámil švýcarský bankovní kolos Credit Suisse, že propustí z investiční části dva tisíce pracovníků. Švýcarská banka ale není rozhodně v propouští osamocená.

Necelé dva tisíce lidí odejde z Lloyds Banking Group, okolo 450 odejde z RBS, ale největší škrty chystá HSBC a Deutsche Bank. Britský bankovní kolos se chystá do konce příštího roku zbavit 50 tisíc lidí, německá banka pak 35 tisíc zaměstnanců. Část finančníků nicméně odejde v rámci prodeje aktiv v řadě zemí. Tisícovky pracovníků opustí velké americké bankovní domy. Z finančního sektoru proto zmizí statisíce pracovních míst stejně jako loni.

Důvodem propouštění je celá řada faktorů. Banky už začíná poškozovat politika centrálních bank, která srazila úrokové sazby dokonce do záporu, což se logicky projevuje v ziskových maržích u půjček, které finanční instituce poskytují. Pro udržení ziskovosti jsou banky následně nuceny snižovat náklady a propouštět.

Finančním ústavům se pak na začátku roku vůbec nedařilo v investičním bankovnictví, které představuje například obchodování na burzách, úpisy dluhopisů a akcií. Finanční ředitel Deutsche Bank Marcus Schenck dokonce označil první dva měsíce za nejhorší začátek roku, který nezažil za celou svou kariéru. Obrovské cenové výkyvy na finančních trzích totiž způsobily nižší objemy obchodů a zároveň se na nich řada bankovních domů spálila. Za nižších objemů se pak banky nebyly schopny zbavit aktiv, které chtěly prodat. Právě bývalá chlouba bank – investiční bankovnictví – tak nyní zažívá největší vlnu propouštění.

Kromě výkyvů na trzích k tomu přispívá rovněž zpřísněná regulace. Ta způsobila, že banky musely platit kvůli prohřeškům miliardové pokuty. Zároveň ale bankám zakázala řadu obchodů, které pro ně představovaly zdroje zisku. Výsledkem je propouštění obchodníků na finančních trzích, analytiků nebo investičních bankéřů.

V neposlední řadě pak mění současné bankovnictví nové technologie, které snižují potřebu pracovníků na pobočkách a v podpůrných službách. Právě technologie, jejichž rozkvět umožnily centrální banky levným kapitálem, představují dlouhodobě pro bankovní pozice zřejmě největší hrozbu.

Snižování počtu lidí v bankách tak bude jistě pokračovat i v příštích letech. Nevyhne se tomu ani český trh. Tuzemské banky nicméně mají výhodu v tom, že se nikdy příliš neangažovali na globálních finančních trzích. Zároveň se ani dramaticky nenamočili do problémů spojených s hypoteční a následně finanční krizí v USA. I na tuzemské banky ale dolehnou potíže spojené s poklesem úrokových sazeb, které nutí banky půjčovat za každou cenu.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte také komentáře dalších redaktorů Euro:

Pavel Páral: Bruselem to nekončí

Petr Weikert: Cigarety nonstop

BRAND24

Petr Holec: Aby dřív než Babiš neskončil Kalousek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).