Menu Zavřít

Sobotka se emancipuje od Zemana. A možná i od voličů

4. 4. 2016
Autor: Euro

Na premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku to byla překvapivě srozumitelná odpověď, jež nepotřebovala další interpretace. Když pražský soud pravomocně rozhodl, že ČSSD musí zaplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi přes 300 milionů korun, měl Sobotka hned jasno, kdo za to může: jeho předchůdce v čele strany a nyní prezident Miloš Zeman.

Bylo to příznačné. Jinak nudný patron Sobotka by se dnes zřejmě nejvíc odvázal, kdyby Jiří Ovčáček jednou ráno napsal na Twitter, že Zeman na Hradě končí, protože tři roky hanby bohatě stačí. Prezident totiž nevynechá jedinou příležitost, aby premiéra nějak znesvětil. Poslední dobou začala tato jeho záliba dokonce připomínat stařeckou chorobu. Něco jako když začnete v domově důchodců najednou plácat mladé sestřičky přes zadek a perverzně se u toho smějete.

Teflonový a ve funkci ne úplně jistý Sobotka si to dlouho nechával líbit. Celkem správně tušil, že by spousta jeho spolustraníků viděla v čele ČSSD radši Zemana než jeho, v podstatě nouzového šéfa vzešlého z velkého prázdna po volbách v roce 2010. Teď se konečně vzepřel: i on zjistil, že přece jen existuje jistá boží mez, dokdy můžete s radostí nastavovat druhou tvář, zatímco vás nejvyšší fackuje.


Čtěte více: ČSSD prohrála soud s advokátem Altnerem. Musí mu vyplatit přes 300 milionů


Jen aby se spolu se Zemanem Sobotka neemancipoval i od voličů. Voliči Zemana a ČSSD se totiž nebezpečně překrývají; ostatně i proto není ČSSD schopna postavit slušného prezidentského kandidáta, což s vervou sobě vlastní naposled demonstroval Jiří Dienstbier. ČSSD jde navíc do letošních krajských i následujících sněmovních voleb v nové situaci: jako vládní strana, čímž postrádá výhodu opozičního protestu.

Jenže i právě díky němu uspěla v dvojích posledních krajských volbách, z nichž udělala volby sněmovní. V roce 2008 decimovala ODS díky nenávisti lidí ke zdravotním poplatkům; v roce 2012 z krajských voleb pro změnu udělala referendum o nenáviděné vládě Petra Nečase, která už žádné referendum ani nepotřebovala; Nečas a spol. byl dávno sám referendem, což stvrdil hanebným politickým i osobním pádem v roce 2013.

Tuhle výhodu bude ČSSD letos postrádat. Ledaže by z krajských voleb udělala referendum o své vládní nečinnosti. Sobotka sám navíc vznešeně prohlásil, že nechce z letošních krajských voleb výjimečně dělat volby jiné, takže v nich ČSSD bude kandidovat s krajskými tématy.

Hodně štěstí. Kraje totiž nonstop brázdí právě prezident (zajíždí vůbec ještě na Hrad?), kde v nich lidi straší zaprvé migranty a zadruhé Sobotkou. Několikrát jsem si to s ním užil na vlastní oči a musím říct, že to většina lidí miluje. Najednou mají v životě aspoň něco hezkého. Zeman to samozřejmě nedělá náhodou: strach z migrace a terorismu dominuje hitparádě našich obav i podle průzkumů. I proto máme svého prezidenta tak rádi.

Navíc je jasné, že právě tohle téma zneužije v krajských volbách veškerá konkurence ČSSD. Snad s výjimkou TOP 09, ta na tom ale založila svůj stále menší chlívek voličů. Že v něm už brzy nezbudou téměř žádné spřízněné duše, napověděl i Miroslav Kalousek s tibetskou šálou během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Ani tisíc sluncí v srdci i hlavě by nestačilo na to, abyste v Kalouskovi náhle objevili dalajlámu.

Sobotka má snad jedinou výhodu: po hromobití Jiřího Paroubka, pádu na stabilních dvacet procent volebního zisku a povolebním puči Michala Haška s Milanem Chovancem je ČSSD personálně tak zdecimovaná, že vcelku populární Sobotka zatím o svou předsednickou funkci nepřišel. Vše se ale může změnit právě po krajských volbách. Ostatně i politici z jiných stran začínají mluvit o jistém politickém talentu v ČSSD, což je vždy nejnebezpečnější. Jmenuje se prý Chovanec…

komentáře týdeníku Euro


Z komentářů redaktorů euro čtěte také:

Miroslav Zámečník: Veselé ohlédnutí za čínskou návštěvou

BRAND24

Pavel Páral: Soud s parlamentem

Petr Weikert: Chvilka rudé propagandy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).