Menu Zavřít

Sbohem, pane Evropo

7. 3. 2017
Autor: Redakce

Když oznámil český „pan Evropa“ rezignaci, byl to políček premiéru Sobotkovi a zároveň jediný rozumný krok, který mohl tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v současné chvíli udělat. Prozření v řadách ČSSD mu trvalo přesně dva roky. Do strany vstoupil v únoru 2015.

Ať to bral Tomáš Prouza zleva nebo zprava, z rovnice jeho politické budoucnosti mu pořád vycházela nula. ČSSD totiž před pár měsíci vzdala boj o levicové městské intelektuály a Prouza coby tvář, která by je lákala, se stal zbytečným.

Prouza přišel i o svého posledního zastánce, premiéra Bohuslava Sobotku, se kterým se pracovně zná už třináct let. Šéf kabinetu z něj chtěl před pár měsíci udělat volebního manažera strany, ale pod tlakem okolí se nakonec rozhodl jinak. O Prouzovi se ještě před rezignací Jana Mládka mluvilo jako o novém ministrovi průmyslu, ale když na to došlo, Sobotka couvl podruhé. Možná i proto, že se Prouza nelíbil prezidentu Zemanovi a ČSSD bude po volbách velmi potřebovat Zemanovu přízeň.

Prouza chtěl ještě kandidovat v Praze do Sněmovny, ale ani tahle sázka mu nevyšla. Upřímně řečeno, bylo to dost naivní. Když se v pražské ČSSD neprosadil Jiří Dienstbier, jeho o něco pravicovější klon také nemohl mít šanci.

Čtěte více o odchodu Tomáše Prouzy:

Ztráta pro Česko i Brusel, komentují Prouzovu rezignaci politici

Tomáš Prouza

Přitom Prouza řešil dost palčivý problém. Nemohl na svém vládním postu dlouho zůstat, protože neměl potřebnou úroveň bezpečnostní prověrky. Požádal o ni sice, ale sám dobře věděl, že ji pravděpodobně nedostane.

Takže co dál, když se k němu strana otočila zády? Zůstávat evropským tajemníkem a riskovat, že nedostane prověrku a před volbami bude mít na triku skandál? Dál leštit kliky a klepat na dveře? Rezignace byla jediným možným způsobem, jak si udržet tvář a zároveň kolegům z vedení ČSSD vzkázat, co si o nich myslí.

Prouzův odchod souvisí s proměnou ČSSD. Strana vzdala boj o to stát se sociální demokracií západního typu a rozhodla se dál být postkomunistickou partají. Vlastně se není čemu divit. V zemích bývalého východního bloku takové strany nemohou dobře žít. Ještě nemají dost svých voličů na to, aby se dostaly na vrchol, a hlavně většina jejích funkcionářů přijde i té malé hrstce městských levicových voličů směšná.

BRAND24

Prouza nikdy politiku nedělal. Neprošel žádným politickým vývojem, nestál ve volbách, nemá za sebou žádný viditelný politický úspěch. Přesto jeho odcházení hovoří o politice ČSSD více než jasně.

Přečtěte si další komentáře autora:

Příště budeme chytřejší, Bohoušku

Rudý taneček

Zemanovo ošklivé dítě

Vláda v kleštích východu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).