Menu Zavřít

Piráti: Putin, Babiš, uprchlíci? Možná, asi, nevím, snad, spíše ne

12. 10. 2017
Autor: Mladá fronta

Preference Pirátů s každým dalším průzkumem rostou a vypadá to, že strana dredatých matfyzáků je na nejlepší cestě do sněmovny. Mají však jednoho velkého nepřítele a tím je čas. Může se zdát, že deset dní do hlasování je jen chvilka a s očekávaným dvouciferným výsledkem strany už nemůže nic zacloumat. Omyl. S každým dalším dnem, další volební debatou, poskytnutým rozhovorem nebo zveřejněným tweetem riskují tvrdý pád v cílové rovince.

S rostoucími preferencemi roste i pozornost, která se na stranu upírá. A Piráti musí hledat odpovědi na otázky, které si zatím nekladli. Debata kolem proputinovského zlínského lídra Giuseppeho Maiella je jen jednou z nich. „Půjdete do vlády s Babišem? Má Česko přijmout euro? A uprchlíky? Vystoupit z NATO?“ Otázky se na Piráty valí jako tsunami a oni se ve spěchu a chaoticky pokoušejí vybudovat obranou hráz. Příliš se jim to nedaří.

A to jsme se dostali jen k velkým tématům, která v současnosti dominují tuzemské veřejné debatě. Jak chtějí však řešit třeba neustále se prohlubující díru průběžného důchodového systému? „Současný systém vylepšíme. Stát nabídne víc možností dobrovolného spoření s garancí,“ stojí k tomu stručně v programu hned pod bodem slibujícím zvyšování penzí. Tak to teda jó!


Čtěte také:

Zítra si vás koupím. Politika přitahuje nové miliardáře

Noví sponzoři Pirátů: na kampaň přispěl miliardář Dejčmar i internetový byznysmen Barta

Ivan Bartoš a Jakub Michálek při startu předvolební kampaně


Ukazuje se, že mimo výsostné území digitalizace a legalizace konopí Piráti tápou. A možná tápou i záměrně. To přirovnání se jim nemusí líbit, ale Piráti jsou stejně jako ANO nebo SPD protestní stranou. Jejich voličem může být městský liberál, který kvůli Kalouskovi zanevřel na TOP 09 a kvůli Stropnickému na Zelené, stejně jako vyšinutý příznivec konspiračních teorií platící výhradně bitcoiny. Jakýkoliv výrazný příklon na tu či onu stranu může část potenciálních voličů znechutit. Nehledě na hrozící rozkol v nesourodé členské základně.


O finiši předvolební kampaně čtěte v sekci Volby 2017


Piráti se tak jen zamotávají do zmatených vyjádření a i ti, kteří už je byli rozhodnuti volit, se zvyšující se frekvencí podobných výlevů cítí opět znejistěni. Každý další den ve světlech předvolebních reflektorů je pro ně další rizikem, že by volby nakonec nemusely dopadnout tak, jak naznačují průzkumy.

BRAND24

Něco se Piráti ale už přeci jen naučili. Na facebookové stránce strany se to hemží dotazy potencionálních voličů (a autor tohoto textu se k nim počítá), kteří chtějí slyšet, jak je to tedy s tím zlínským putinistou. Místo odpovědi jsme se ale dozvěděli, že se na Piráty valí „pomluvy a manipulace ze všech stran“, protože prý všem leží v žaludku. To zní už skoro jako „kampaň a účelovka“.

Přečtěte si další komentáře autora:

Děs a hrůza. Oktoberfest ovládlo sexuální násilí

Pozor na školní záchodky

Jablko za 30

O stále menších lžích Miloše Zemana

Pražská inspirace Vídní a Berlínem? Úplně mimo

Tajemství paní Merkelové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).