Menu Zavřít

Pane ministře, na slovíčko

Autor: Euro

Poslední zářijový čtvrtek, na Den české státnosti, se po mnoha letech otevře veřejnosti hlavní budova ministerstva obrany.

Zimní královna. I tak se přezdívá Karolině Peake, která se souhrou náhod v prosinci 2012 stala českou ministryní obrany a bleskově provedla několik podivných personálních změn. Přestože v křesle vydržela pouhých devět dnů (od 12. do 20. prosince), stejně jako ostatní českoslovenští a čeští ministři obrany má i ona na chodbě úřadu portrét.

I tahle „stěna cti“ bude jedním z míst, které si ve čtvrtek 28. září bude moct kdokoliv prohlídnout. Končící ministr Martin Stropnický a lídr pražské kandidátky ANO se totiž se svými kolegy domluvil, že po velmi dlouhé době proběhne v přísně střežené budově pod Pražským hradem den otevřených dveří. Zájemci o prohlídku Ministerstva obrany ČR v Tychonově ulici si pouze musí dopředu rezervovat místo.

K vidění nebudou jen chodby, pracovny a zasedací místnosti, v nichž se v utajení rozhoduje o miliardových zbrojních zakázkách či úkolech české armády v zahraničních operacích. Na požádání se možná otevře i kancelář dobře placené poradkyně Zuzany Lieblové, která si třeba v roce 2015 vydělala 1,29 milionu korun, což je více, než měl náčelník generálního štábu či náměstek pro vyzbrojování.


Čtěte více o dobře zajištěné poradkyni:

„Jděte pryč!“ Obrana tají, co dělá nejlépe placená úřednice

Nepustím. Stropnický se své nejlépe placené úřednice nechce vzdát


A návštěvníci budou mít ještě jednu příležitost. Přímo během prohlídky by si mohli odchytit Martina Stropnického k rozhovoru. Chvíli poté, co o akci informoval na svém facebookovém profilu, se s žádostí o setkání ozvalo několik vojáků, kteří dlouhodobě o pár minut s ministrem usilují. „Rád bych. Budu tam hned ráno,“ odepsal jim Stropnický a odmlčel se.

Témat k hovoru bude hodně. Rozpovídat by se konečně mohl o tom, proč je pro něj Lieblová tolik důležitá. Anebo o tom, jak se cítí na billboardech vedle Andreje Babiše, který o Stropnickém prohlásil, že do prezidentských voleb jej nepostavil proto, že na to nemá a nemaká.

A na přetřes by mohl přijít i čerstvý volební program hnutí ANO, podle nějž má obranný rozpočet do roku 2024 vystoupat na 2 procenta HDP, ale Babiš jako končící ministr financí ve svých plánech takový růst pohřbil.

BRAND24

Otázek je prostě hodně. A kdy jindy se na ně ptát než nyní ve volební kampani. Ostatně ministerský den otevřených dveří ani nic jiného není.

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka

Krátká paměť pana generála

Hodonínský zázrak. Městem se procházel voják tmavé pleti

Už jste to podepsal, pane náměstku?

Česká ruleta

Máte transportér? A mohl bych ho vidět?

Letiště jsou výtečná. I bez plotu a záchytného systému


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).