Menu Zavřít

Páky na peníze

22. 4. 2017
Autor: Euro

Co když obrana neutrácí proto, aby jí ministr financí nemusel zvyšovat rozpočet o tolik, kolik by potřebovala?

Estonsko, Řecko, Polsko, Velká Británie, Spojené státy. A od roku 2018 i Rumunsko, Litva a Lotysško. To jsou členské státy NATO, které na obranu vyčleňují dvě procenta svého HDP. Jde sice o menší třetinu osmadvacetičlenného paktu, nicméně i ostatní spojenci svůj obranný rozpočet loni navyšovali.

Tedy až na Českou republiku. Jak jsme nedávno psali, výdaje na obranu meziročně klesly. A to tak, že se opět dostaly pod jedno procento HDP. Martin Stropnický zase nedokázal utratit přidělené peníze. A i když se mu to „daří“ každoročně, až teď se problému chytili ostatní politici.

Stropnický se musel bránit na sociálních sítích i během vypjatého jednáni poslaneckého branného výboru. Útoky koaličních i opozičních politiků jde samozřejmě odbít jako předvolební boj, o což se ministerstvo obrany snaží, jenže nic naplat. Opakované nevyužití několika miliard z rozpočtu v době zhoršující se bezpečnostní situace a dobře šlapajíci ekonomiky je ostuda.

Na celé věci, kterou bude muset Stropnický ještě dlouho doma i v zahraničí vysvětlovat, působí nejzajímavěji postoj ministerstva financí. Andreje Babiše, stranického šéfa Stropnického, jakoby současná situace téměř nezajímala. Naopak je s ní možná spokojený.


Čtěte: Turecké obrněnce pro armádu? Česko zvažuje zbrojní kontrakt s „trojským koněm“ v NATO

Turecká firma FNSS chce české armádě prodat až 210 svých obrněných transportérů Kaplan-20


I když se totiž Babiš snaží tvrdit, jak mu na obraně záleží a jak je armáda podfinancovaná, jeho resort nechce do obranných výdajů pumpovat tolik miliard, kolik by bylo třeba. Naposledy se to projevilo u projednávání návrhu zákona, který by umožnil každoroční růst obranného rozpočtu o 0,2 procenta HDP.

Ministerstvo financí záměr odmítlo. Svůj postoj vysvětlilo tím, že taková novela je bezpředmětná, když Stropnický nedokáže využít ani dnešní rozpočet stoupající jen o zbruba pět miliard ročně (tedy o 0,1 procenta HDP).

Martin Stropnický svému šéfovi poskytuje velmi dobré alibi. Andrej Babiš a ostatní můžou sbírat body líbivými řečmi o tom, jak jsou miliardy ve vojsku třeba, ale v reálu vlastně nic dělat nemusí. Budují si image těch, kdo pro armádu dýchají a bojují za ni, aniž by je to něco stálo.

BRAND24

Stropnického neschopnost utrácet má ještě jeden zásadní efekt. Pozbyl jakékoliv páky na ministerstvo financí. A z téhle nevýhodné pozice při vyjednávání o penězích se bude ministerstvo obrany vyhrabávat ještě dlouho.


Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Stropnického pomník aneb Jak ANO obralo vojáky o 600 milionů​

Žádný Azimut, natož Chlapci a chlapi

Ženský paradox ministra Stropnického


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).