Menu Zavřít

Páchnoucí šelma na pět

8. 3. 2017
Autor: Redakce

Veletoč na visuté hrazdě jak v cirkusu Humberto předvedli lidovci kolem elektronické evidence tržeb. Ministr zemědělství Marian Jurečka, který hlasoval pro zavedení EET pro živnostníky, najednou mluví o tom, že nebude sedět ve vládě, která spustí další dvě plánované a jím schválené vlny EET. Lidovecký ministr, považovaný za výsadek Andreje Babiše v KDU-ČSL zajišťující mu klid na práci v resortu pro něj klíčovém, najednou takhle kope. A nikdo se neptá, jestli to náhodou nemá od něj povolené.

Vzpomněla si snad klidná síla na malou násobilku a spočítala si, že těch téměř čtvrt milionu živnostníků, na něž byla uvalena EET, představuje s rodinnými a ekonomicky závislými příslušníky půl až tři čtvrtě milionu hlasů, které budou aktivně hlasovat proti Babišovi a nejspíše i proti těm, co s ním aktuálně kolaborují? A že zhruba na stejný počet voličů to dopadne po volbách? On je to zhruba dvojnásobek celkového počtu hlasů, které lidovci v posledních volbách nasbírali, a to už stojí za to posypat si hlavu popelem.

I když to s tím pokáním evidentně nebude moc žhavé, když souběžně zaznívají hlasy, že s Babišem jsou připraveni ve svém vládním angažmá pokračovat. Na věčné časy a nikdy jinak. Dokonce nejslavnější lidovec a možná kandidát na nového předsedu partaje Jura Čunek ze Vsetína považuje svou schopnost domluvit se s Babišem za trumf pro nadcházející volební sjezd. Otevřeně o tom v médiích hovoří a špatně tají své předsednické ambice. Ale možná ani ministr financí už nehodlá pokračovat v ničení svého volebního potenciálu a cirkusová čísla lidovců mu vůbec, ale vůbec, nevadí. Alespoň proti nim nijak hlasitě neprotestuje.

V dávných dobách, kdy se předsedovi České strany lidové Josefu Luxovi neřeklo jinak než křížovkářskou přezdívkou Had na tři, platilo, že lidovci vlezou do každé vlády. A také vlezli. I po Luxově smrti však tu Grossovu položili, protože premiér nebyl schopen vysvětlit, kde vzal čtyři miliony na byt. A letos se pohrnou do vlády s premiérem, který není schopen vysvětlit, kde vzal půl druhé miliardy na dluhopisy.

BRAND24

Jak se asi bude říkat novému předsedovi strany s neomezeným koaličním potenciálem z Valašska? Třeba malá páchnoucí šelma na pět? (Ale skunk to není.)

Přečtěte si další komentáře autora:

Ztraceno v překladu

Zvláštní pozadí Mládkova pádu

Marodí celá rodina

Babišův smrádek

Firma Lump


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).