Menu Zavřít

Mračna z USA i Číny

20. 4. 2017
Autor: Redakce

Dvě největší světové ekonomiky začínají ztrácet dech, což může způsobit problémy celému globálnímu hospodářství. Právě USA a Čína v minulých letech táhly svět vzhůru.

V USA se snižuje chuť domácností utrácet. Klesá rovněž odbyt automobilů, když za první tři měsíce se jejich prodej snížil o 1,5 procenta na 4,03 milionu vozů. Právě automobilový průmysl patří k cyklickým odvětvím, která reagují na změny ekonomického vývoje jako první.

Opadla rovněž aktivita v oblasti fúzí a akvizic, což značí nejistotu mezi investory. A zřejmě i to, že ceny firem se už dostaly na úrovně, kde nejsou pro konkurenční společnosti zajímavé. Neboli hodnota firem i akcií je přinejmenším v blízkosti vrcholu.

Vážné potíže má však i ekonomická dvojka – Čína. Po silném růstu čínské ekonomiky na začátku roku dojde podle odhadů řady bank ve zbytku roku ke zpomalení. O tom ostatně svědčí zpomalení produkčních cen a propad cen železné rudy, jejímž největším spotřebitelem je právě Čína. V dubnu železná ruda zažila medvědí trh, protože ze svých maxim ztratila přes dvacet procent.

Zpomaluje rovněž růst cen čínských realit, což vyvolává další obavy z přebytku oceli, ale i dalších průmyslových kovů na světovém trhu.


Jak to vidí Mezinárodní měnový fond?

Globální ekonomika roste. MMF varuje před obchodní válkou

Euro, britská libra, americký dolar (Autor: Images Money, CC BY 2.0, Flickr)


Čínu kromě přemrštěných cen realit trápí rovněž obrovský růst dluhů a rozmach stínového bankovnictví. Bubliny na trhu s finančními aktivy jako dluhopisy by snadno mohly spustit finanční krizi, pokud se je nepodaří čínským úřadům postupně utlumit.

Samotná čínská vláda pak připouští, že se zvyšuje riziko masové nezaměstnanosti v některých částech Číny. Z odvětví pak jde zejména o ocelářství a těžbu uhlí.

Problémy největších světových ekonomik přitom přicházejí v době, kdy se vynořují nová a nová rizika. Italské bankovnictví táhnou dolů problémové dluhy, potíže má opět Řecko a centrální banky nejrůznějších zemí dokázaly vybudovat bubliny na realitních trzích a burzách.

BRAND24

Sebemenší šok tak může v současnosti odstartovat řetězovou reakci, která způsobí globální ekonomice vážné potíže. Centrální banky přitom již nemají v zásobě moc nástrojů, jak ekonomikám pomoci. Nastoupit by tak musely vlády jednotlivých zemí, které však mají rovněž svázané ruce, protože po finanční krizi nedokázaly snížit své zadlužení. Na výdaje jim proto moc peněz nezbývá.

Čtěte další komentáře autora:

Tragická komunikace „komunikátora roku“

Tentokrát je to jiné. Nejdražší čtyři slova v dějinách investování

ČNB dál brání korunu. Dlouho už to nepotrvá

Populisté vylézají z děr

Jak Trump zařízl Wilderse


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).