Menu Zavřít

Mimoňské starosti Starostů

7. 11. 2018
Autor: Redakce

Rozdíl v ekonomické výkonnosti mezi Prahou a regiony je vysoký a ještě spíše roste, než by se snižoval. Příčinu našlo hnutí STAN. V regionech je málo státních úřadů. Když je tam přestěhujeme, vytvoříme pět tisíc nových pracovních míst a slunce prosperity vyjde nad Karlovými Vary i Valašskem. Proto připraví starostenští poslanci sadu zákonů, která přemístí celkem 23 státních institucí.

Kvalita výkonu státní správy v Česku je jedna z nejhorších v Evropě. Představa, že když úředníky rozházíme od Aše po Lanžhot, tak se to zlepší, jeví se býti značně neobvyklou, zvláště když už s odsunutými úřady máme své zkušenosti.

Vrcholné justiční orgány získávají své zaměstnance nikoli přes síto kvality, ale přes síto toho, kdo je ochoten dojíždět do Brna, což třeba z Liberce je poměrně vyčerpávající. Energetický regulační úřad pak sice stále sídlí v Jihlavě, rozhodující dění se nicméně odehrává zcela partyzánsky v Partyzánské ulici na Praze 7, protože regulované subjekty prostě sedí v matičce Praze. Že by se do Jihlavy teoreticky mohlo stěhovat Generální finanční ředitelství by byl jistě hezký trest pro generálního ředitele Janečka, ale ten rezignoval a jeho nástupci bychom přece jen ještě měli dát šanci.

Když se pak podíváte na mapku plánů STAN, zjistíte, že financové mají vlastně ještě štěstí, protože Český telekomunikační úřad se má stěhovat do Zlína, kde by se měla rovněž usalašit Česká školní inspekce, a to už je opravdu silná káva.

BRAND24

Že se má Technologická agentura stěhovat do Ústí, pak možná nějakou logiku má, protože jednak už teď sedí na výpadovce na Chomutov a jednak rozděluje granty na výzkum a vývoj a v Ústí je teď pár borců z bývalého ROP Severozápad, kteří mají hafo zkušeností a nemají do čeho píchnout.

Je fakt, že pár pašalíků pod státní službou pro regionální potentáty bez toho, že by se museli stěhovat od vinohradu, se může šiknout. Ale státy mají odjakživa hlavní města jen proto, že jde o administrativní centra státu a politická moc může komunikovat s úředníky a s těmi zase uživatelé jejich služeb, tedy my všichni daňoví poplatníci. A to pokud možno na jednom místě. Pokud si někdo myslí, že osobní komunikace a kontakty jsou v době datových schránek a čísel jednacích přežitkem, tak o výkonu státní moci neví vůbec nic. Ale v tomto bizarním nápadu asi půjde opravdu o těch pár pašalíků.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).