Menu Zavřít

Kopnutí do německého kotníku

2. 8. 2017
Autor: Redakce

Jsou poslední americké sankce vůči Rusku jen projevem tamní války s Trumpem, nebo je za dalším vyostřením vztahů s Rusy i něco jiného? Nebo dokonce jde o Rusy až v druhé řadě? Ty otázky jsou zcela logicky na stole, protože americký krok je především otevřením významné roztržky s EU a především s Německem, dosud klíčovým spojencem USA v Unii.

Spolupráce německých firem s Gazpromem je přes všechnu protiruskou a proukrajinskou rétoriku německé vlády srdeční záležitostí vrcholných německých politiků. Plynovod Nord Stream prosadil socialistický kancléř Schröder a nyní ho živí ruské peníze.

Druhou větev podmořské plynové tepny silně razí přes protesty středoevropských členských zemí EU kancléřka Merkelová. Jde o zájmy německých energetických gigantů Wintershall a Uniper ze skupiny E.ON. Jejich sankcionování Američany by bylo událostí globálně politického významu.

My se můžeme usmívat, protože North Stream je pro nás, stejně jako pro Poláky, kteří jsou v tomto směru hodně hlasití a hodně to pro ně znamená, nežádoucím ohrožováním energetické bezpečnosti a projevem politiky Ruska v blízkém zahraničí. A nyní němečtí politici roní slzy, že jim Američané ohrožují jejich s Rusy budovanou tzv. energetickou bezpečnost, ve skutečnosti dominantní roli na energetickém trhu v Evropě.


O sankcích čtěte více:

Trump se rozhodl schválit nové protiruské sankce

Ruské sankce proti USA vstupují v platnost, atmosféra je napjatá

Po ruských sankcích se Tillerson nejspíše sejde s Lavrovem

Rex Tillerson, šéf americké diplomacie, během konverzace s Rusy


Z americké strany to vše nemusí být projev dětinského pošťuchování, ale pochopení, že německý spojenec přestává být spolehlivým s tím, jak sílí v Německu, ale i jinde v západní Evropě, tradiční antiamerické postoje a politika EU se s tou americkou čím dál více rozchází. A Američané rozhodně nechtějí ztrácet pozice na starém kontinentu.

BRAND24

Že existuje Nová Evropa, vědí dávno. Byla jen náhoda a truc, že první Trumpova státní návštěva v Evropě nemířila do Berlína, ale do Varšavy? Nebo že viceprezident Pence v těchto dnech jednal v Pobaltí o rozmístění systému Patriot? To kopnutí do německého kotníku má podle všeho širší souvislosti.

Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Vítejte v akváriu

Lenin žije

Kašpaři

Burkiny, nebo „tri niti v riti“

Darren byl jen první

Olejová skvrna

Vstanou noví živnostníci?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).