Menu Zavřít

Komentář: Na tahu je O2. Musí zareagovat na nové tarify Vodafonu a T-Mobilu

31. 3. 2017
Autor: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Kvůli tlaku spotřebitelů, úřadů i politiků mělo přijít datové jaro. Přichází, ale není tak revoluční, jak bychom si přáli. Operátoři opatrně přidávají gigabajty, avšak nikoliv ke stávajícím tarifům, ale zcela novým a dražším. V poměru cena za gigabajt na tom sice budete lépe, ale zároveň to znamená, že musíte uzavřít novou smlouvu, ideálně s dvouletým úvazkem.

Společnosti T-Mobile i Vodafone už karty vyložily, na řadě je O2. Má k tomu hned dva důvody. Jedna musí srovnat krok s konkurencí a jednak bude spoustě lidem končit úvazek.

Kyslík totiž přesně před čtyřmi lety způsobil opravdovou revoluci. Uvedením tarifů Free výrazně zlevnil neomezené volání a SMS. K tomu přidal i trochu těch dat. Lidé přecházeli a upsali se na dva roky. Předloni prodloužili, protože konkurence nic lepšího nenabízela (měla úplně totéž). Jenže teď už mají náročnější zákazníci na výběr.

Čím teď láká konkurence?

Vodafone vsadil na rodinné tarify. Za 2500 korun má neomezené volání, SMS a 42 GB sdílených dat pro čtyři členy domácnosti, k tomu navíc jede datově neomezený tarif pro internet do domácnosti či na chatu s rychlostí 4/2 Mb/s. Na jednoho tak vychází přes 10 GB dat za 625 korun měsíčně. Běžný flat pro jednotlivce stojí 749 korun a má jen 1,5 GB. Méně náročné rodiny mohou mít za 2000 korun 12 GB. Tj. 3 GB na hlavu za 500 korun měsíčně.

T-Mobile nezvýhodňuje rodiny, ale jednotlivce. Sice zdražil o 50 korun oproti předchozímu klíčovému tarifu (a také oproti konkurenci), ale za 799 korun nabízí 4 GB místo dosavadních 1,5 GB. Za 999 korun dá 8 GB a za 1499 korun rovnou 16 GB. Vodafone má v tarifu za 999 korun jen 4 GB, O2 5 GB. Za 1599 korun nabízí Vodafone 10 GB. O2 má 10GB tarif za 1699 korun.

Snad i O2 zvolí jinou taktiku. Čtyři roky měli operátoři stejné tarify a byla to nuda. Hlavním lákadlem Kyslíka je teď jeho televize. Klidně bych se vsadil, že jeho nové tarify budou mít pár kanálů včetně O2 Sportu zdarma v ceně a sledování se nebude stejně jako poslech Spotify počítat do měsíční spotřeby. Nejpozději do měsíce čekejte reakci.

Autor je šéfredaktorem webu Cnews.cz

CONTENT24

Přečtěte si další komentáře autora:

Česko není specifický trh. Volání je prostě předražené

Ke čtvrtému operátorovi nevzhlížejte. Už je pozdě

Dále čtěte:

Operátoři si konkurenci nepřejí. Chystanou aukci chtěli „sabotovat"

Vyšší sankce pro operátory. Sobotka slíbil nové pravomoci regulátora

O2 zvýšila zisk na 5,3 miliardy. Roste díky televizi a mobilním datům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).