Menu Zavřít

Jednooký mezi slepými králem

13. 10. 2016
Autor: Redakce

Další český ministr financí dostal cenu mezinárodního časopisu GlobalMarkets pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských zemí. Po Miroslavu Kalouskovi, který ji získal v letech 2008 a 2011, ji obdržel Andrej Babiš za rok 2016.

Česko podle GlobalMarkets zůstává v oblasti „význačným hlasem finančního rozumu“ i díky Babišovi. Skutečností je, že Babiš nic nedělá (pardon, vlastně elektronickou evidenci tržeb). A kdo nic nedělá, taky nic nepokazí.

Realitou pak je, že Česko je skutečně ostrůvkem politické a ekonomické stability v porovnání s okolními postkomunistickými zeměmi. Samotný časopis pak vyzdvihuje přitažlivost České republiky pro investory, kterou ztratily politickými a regulačními opatřeními Polsko a Maďarsko.

Česká vláda skutečně nepřistoupila například k tomu, aby drtila banky sektorovými daněmi jako Polsko a Maďarsko. A v porovnání s populistickými vládami v těchto zemích se chová ještě velmi rozumně, přestože ani zde nechybí pochybné nápady jako například, aby daňoví poplatníci platili za neplatiče výživného apod.

Z tohoto pohledu si skutečně Babiš cenu zaslouží, ale je to ve stylu proslulého přísloví, že „jednooký je mezi slepými králem“. Nutnou reformu státních financí totiž tato vláda a její ministr financí nepředstavili. Místo toho se koaliční strany předhání, kdo víc přidá před volbami důchodcům, přestože důchodový účet je chronicky deficitní a současná vládní garnitura má nechuť tento problém řešit.

Celý kabinet se jednoduše veze na vlně ekonomického růstu, který však jednou skončí. Až ve složitějších ekonomických dobách se pak pozná, zda ministr financí odvedl svou práci kvalitně, a nic na tom nezmění ani cena, kterou udělují bankéři, analytici a představitelé finančních institucí. Tedy lidé, kteří absolutně selhali při technologické bublině na přelomu tisíciletí, finanční krizi 2008 či kupříkladu evropské finanční krizi o pár let později.

Jen doufejme, že se nebude opakovat situace z roku 2008, kdy toto ocenění dostal Kalousek. Následující rok skončil státní rozpočet rekordní minelou. Místo plánovaného schodku ve výši 52,2 miliardy se stát dostal do minusu 192,2 miliardy korun. Tehdejší vláda Mirka Topolánka nepochopitelně podcenila dopady finanční krize na tuzemskou ekonomiku. Snad tentokrát tento „rozpočtový indikátor“ fungovat nebude.


Přečtěte si další komentáře autora:

Bankéři bez odpovědnosti jako spouštěč krize

CONTENT24

Další rána pro Deutsche Bank

Apple ztrácí tah na bránu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).