Menu Zavřít

Čunek chce Romy léčit prací. Měli bychom mu držet palce

24. 4. 2017
Autor: Redakce

„Dospělé budeme léčit prací a přivádět k odpovědnosti a dětem budeme pomáhat studiem,“ rozpovídal se nedávno hejtman Zlínského kraje a donedávna starosta Vsetína Jiří Čunek. Měli bychom mu držet palce a ne z něj dělat rasistu, protože přesně tohle Romové potřebují nejvíc. Politická korektnost jim totiž zatím moc nepomohla.

Ano, vím: léčba prací sice dlouho bývala ušlechtilým programem spousty různých občanských organizací i spolků, kdy zahálka nebyla v módě, pak jí ale reputaci navždy pokazili nacisti. Ti chtěli všechny podřadné lidi, což byli zhruba všichni kromě nich, prací osvobozovat i v koncentrácích, kde jedinou „osvobozující“ prací bylo pálení lidí. Každý zná zlověstný nejen osvětimský nápis Arbeit Macht Frei.

Čunek proto možná nemusel mluvit o léčbě prací, ale chtějte lingvistické nuance po vyučeném automechanikovi a večerním maturantovi. O Romech toho ale Čunek ví dost, navíc přímo z praxe: jako mnohaletý starosta města s početnou romskou komunitou, jež u nás začala po roce 1989 mnohde upadat do socioekonomického středověku, řešil problémy Romů s nezaměstnaností, nevzdělaností i osobní pasivitou každý den.

Mimo jiné i z čistě sobeckých politických důvodů: nic totiž v Česku žádnému politikovi neškodí víc, než když bílou většinu a voliče neumí ochránit před některými horšími zlozvyky Romů, třeba vyhazováním odpadků z okna, nonstop mejdany nebo rvačkami. I Čunek se proto bídnou situaci Romů snažil řešit, a to i se zahraničními experty.

Novináři, kteří v soukromí o Romech mluví stokrát hůř než Čunek, z něj udělali rasistu, i když před lety přestěhoval Romy z polorozpadlého domu hrůzy ve městě do buněk za městem.


Čtěte další komentáře k Jiřímu Čunkovi:

Jiří Čunek Superstar

Páchnoucí šelma na pět


Ironie je, že dobrá třetina z nich mu za to děkuje, protože jde o kultivovanější bydlení, byť ho trochu kazí přilehlá čistírna (ve skutečnosti obří káď fekálií), další třetina vystěhovaných Romů neví a zbytek Čunka kvůli tomu upřímně nenávidí. To ovšem zjistíte na místě, ne od počítače z redakce.

Ještě větší ironie ale je, že s Čunkem chce jeho slova řešit i ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek, protože Vsetín čerpá peníze na integraci Romů. Myslím, že místo slov by měl Jiránek spíš řešit, proč po dekádě romské inkluze Češi Romy ještě víc nenávidí a navíc máme ještě větší romskou exkluzi, když přibylo tzv. sociálně vyloučených lokalit. Tak už nějaký čas říkáme převážně romským ghettům, které radši nechcete vidět.

Ty bychom u nás samozřejmě neměli, kdyby i Romové většinově pracovali a jejich děti chodily do školy úplně stejně, jako to dělá většina. Protože, jak všichni zaměstnaní lidé dobře vědí, když přes den pracujete, chcete v noci spíš spát než dělat mejdany. Ostatně vsadím se, že kdyby pracovali i nezaměstnaní muslimští přistěhovalci žijící v západní Evropě, přejde je chuť na džihád.

CONTENT24

V rámci politické korektnosti jsme si před časem naivně řekli, že problémy Romů vyřešíme tím, když budeme předstírat, že neexistuje nic jako romská problematika. Jenže existuje. Takže bychom ji teď pro změnu mohli zkusit řešit i prací a vzděláním. Ostatně o práci toho Čunek ví dost: donedávna stihl najednou být senátor, hejtman a ještě starosta.

Přečtěte si další komentáře Petra Holce:

Sobotkovo lepší jídlo pro Čechy bude muset někdo zaplatit. Nejspíš my

Máte po krk expertů? Nechtějte vidět diktaturu amatérů

Hledám prezidenta, co nechce být prezident

Zuckerberg lidem nejvíc poslouží, když Facebook vypne


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).