Menu Zavřít

ČNB vytváří realitní bublinu

17. 6. 2016
Autor: Euro

Centrální banka pomáhá pumpováním peněz do ekonomiky rozžhavit realitní trh do běla. S prudkého růstu cen nemovitostí už dostávají ovšem strach dokonce samotní centrální bankéři, kteří začali zavádět omezení hypotečních úvěrů.

Česká národní banka (ČNB) proto nařídila bankám snížit poměr úvěru k hodnotě nemovitosti ze sto procent na 95 procent od 1. října a na 90 procent od 1. dubna 2017. Již nyní ale banky evidentně překračují tuto hodnotu, což přiznává samotná centrální banka.

Čtyři procenta objemu nových úvěrů totiž byla poskytnuta s ukazatelem výše úvěru k hodnotě nemovitosti nad sto procenty. Jinými slovy: pokud by dlužník přestal záhy platit, tak bance velmi pravděpodobně hrozí, že nedostane své peníze ani při prodeji nemovitosti nazpátek. Z čísel zveřejněných ČNB rovněž vyplývá, že 45 procent domácností jede při placení hypotéky „na krev“.

Stačí proto jakýkoliv šok v tuzemské ekonomice, aby zadlužené domácnosti a banky měly zaděláno na velké problémy. A toho jsou si vědomi i centrální bankéři. „Úvěrové standardy jsou vysoce uvolněné a některé instituce mohou přijímat zvýšená rizika,“ uvádí prezentace guvernéra ČNB Miroslava Singra.


Přečtěte si další komentáře autora:

Centrální banky vytvořily „dluhopisovou supernovu“

České automobilky jedou na plný plyn. Díky ECB

Hraběcí rady centrálních bank: nelžete a nepodvádějte


Právě centrální banka ale svou uvolněnou politikou nutí banky půjčovat fakticky za každou cenu. Výsledkem je právě boom hypoték, který táhne nahoru nemovitosti. A to i kvůli spekulační poptávce. Stačí ostatně sledovat realitní portály, kde se dají najít případy, kdy se prodaná nemovitost objeví za chvíli opět v nabídce, ale již s výrazně vyšší cenou.

Stejně jako před finanční krizí se tak opět spekuluje s nemovitostmi, což žene jejich cenu vzhůru. Zároveň investoři zuřivě hledají aspoň nenulový výnos a obrací se na reality stejně jako v polovině minulé dekády, kdy „platilo“ okřídlené rčení o tom, že reality přece nikdy nepůjdou dolů.

Přehřívání realitního trhu si uvědomuje už i ČNB, jejíž představitelé zatím vždy tuto hrozbu bagatelizovali. „Růst cen rezidenčních nemovitostí zároveň nemusí mít zcela fundamentální základy,“ uvádí zmíněná prezentace. Jinými slovy: ceny jsou už často nereálné.

Výsledek bude stejný jako vždy: přijde zpomalení či recese ekonomiky a následně propad cen realit. To bude pro řadu investorů a spekulantů představovat ztráty. Odepisovat úvěry ale budou muset rovněž banky. Týkat se to však bude nejen bytů a domů pro jednotlivce, ale zejména administrativních center.

BRAND24

ČNB se totiž shoduje i s realitními hráči, že kanceláře jsou ve velké míře neobsazené. Stále však v Praze vznikají nové a nové administrativní centra.

Dlouhodobě neobsazené projekty jsou však adeptem na krach a to zejména, když se současný svižný ekonomický růst zpomalí. ČNB se tak ještě může divit, co všechno se objeví v útrobách tuzemských bankovních domů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).