Menu Zavřít

Centrální banky vytvořily „dluhopisovou supernovu“

11. 6. 2016
Autor: Euro

Investiční veterán Bill Gross vidí obrovské nebezpečí na trhu s dluhopisy. „Globální výnosy jsou nejnižší za 500 let, kdy se vedou záznamy,“ komentoval Gross současnou situaci. Nejnižší výnosy ovšem znamenají, že ceny dluhopisů jsou na rekordních úrovních.

Skutečností je, že současná situace je naprosto umělá. Některé země si krátkodobě půjčují se záporným výnosem, což znamená, že investoři prodělávají. Například japonská firma Toyota Finance pak vydala krátkodobé cenné papíry, jejichž výnos se fakticky blíží nule. Riziková prémie, kterou si banka, pojišťovna či jakýkoliv jiný investor musí účtovat, tak fakticky neexistuje.

Podobnou honbu za výnosy přitom investoři již jednou zažili, když kupovali dluhopisy Řecka. Výsledkem byl odpis většiny těchto investic. Investoři byli – jako ostatně vždy – překvapení, že země eurozóny fakticky zkrachovala.

Riziko obrovských ztrát hrozí i nyní. Stačí, když vzroste inflace. Ceny zboží a služeb přitom mohou vzrůst až příliš rychle, protože začínají svižně zdražovat komodity od zlata, zinku přes ropu až po sójové boby.

Suroviny rostou přitom nejen kvůli omezením na straně produkce, ale rovněž kvůli honbě spekulantů za výnosem. A současný růst může nalákat do komodit další peníze, protože tento typ investic poráží letos akcie, měny i dluhopisy. Velmi lehce tak mohou komodity opět zažít bublinu stejně jako v roce 2008.

A na ni budou muset centrální banky reagovat zvýšením sazeb, aby ochladily spekulační poptávku a následnou inflaci. Výsledkem by ovšem byl pokles cen dluhopisů. Banky, pojišťovny a fondy by následně musely odepsat obrovské sumy peněz, protože dluhopisy tvoří většinu jejich investic.

BRAND24

O jak velké peníze jde, vykresluje Gross. „Deset bilionů dolarů negativně úročených bondů. To je supernova, která jednoho dne exploduje.“

Až exploduje, tak svět zažije další krizi, ale již v inflačním prostředí, kde proti ní budou centrální banky bojovat tiskem peněz jen velmi složitě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).