Menu Zavřít

Bělobrádek mluví jako správný lidovec. Zrada číhá za každým slovem

17. 7. 2017
Autor: Redakce

Stalo se, co se muselo stát. Pár týdnů poté, co si lidovci na sjezdu ne úplně jednotně odklepli koalici se STAN, se podívali na další průzkum v řadě a zjistili, že by se díky spojení s Petrem Gazdíkem nemuseli stát obávanou „třetí silou“, ale spíš jen znovu mimoparlamentní stranou. To je především finančně peklo, jak si stále dobře pamatují z let 2010-2013. Takže se znovu mluví o konci koalice, kterou voliči pořád nechtějí v průzkumech ocenit ani deseti procenty potřebnými pro vstup do sněmovny.

Celkem „bratrům“ i rozumím. Málokomu se vstupem do sněmovny zvýšila životní úroveň tak jako šéfovi KDU-ČSL a vicepremiérovi Pavlu Bělobrádkovi a ani ministr zemědělství a Bělobrádkův partajní stín Marian Jurečka se nechce na plný úvazek vrátit na traktor. Rozdávat cizí peníze zemědělcům a chodit do televize s mlékem je určitě větší zábava.

Lidovci samozřejmě nejsou žádní überpřímí hoši, a proto rozpad koalice se STAN, které Gazdík dva roky prodával snad všem větším partajím, popírají. Jenže když něco popírají lidovci, nebývá to úplně boží slovo, jak víme. Snad to mají v DNA, že kdykoli vás chtějí o něčem ujistit, ujistí vás mezi řádky spíš o opaku. Jako třeba teď Bělobrádek. Ten se kvůli spekulacím o konci koalice naoko naštval tak hustě, že si za každým mediálním ujištěním o jejím pokračování nemůže odpustit i slova o jejím konci.

A dokonce to dělá způsobem hodným ceny za komunikaci: šéf lidovců nemine snad v žádném rozhovoru větu, aby všechny neujistil, že on sám je fakt pro to, aby STAN nebyl s KDU-ČSL v koalici, ale jen na jejích kandidátkách jako předtím ve spojení s TOP 09. Kdyby vás stejně jako Bělobrádek STAN ujistil v nemocnici lékař o dobrém zdraví, je nejvyšší čas přemýšlet o eutanazii.


Přečtěte si také:

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO, lidovci se STAN by se do sněmovny nedostali

Bělobrádek s Gazdíkem vyslovili podporu Drahošovi. Ten chce zůstat nestranický

Čunek by rád ukončil koaliční spolupráci KDU-ČSL a STAN

Jiří Čunek


Vlastně jen Bůh ví, proč právě lidovci dopustili stát se obětním beránkem Gazdíka, jenž má tradičně mnohem vyšší politické ambice, než jsou skutečné politické možnosti nesourodé starostovské party, již táhne za sebou. Navíc je od toho zrazovali i někteří z externích analytiků, kteří jim prodávají předvolební průzkumy a analýzy. I ti měli problém vidět někde třetí sílu.

Ostatně nemusíte být extra drahý prodavač kouzelných čísel, abyste v historii STAN neviděli jasný trend: ve spolupráci s jinými místními politiky a partami dokáže občas udělat nadprůměrný výsledek v místních nebo krajských volbách, nikdo nikdy ale STAN nechápal jako plnohodnotnou a jasně vyprofilovanou sněmovní nebo dokonce vládní stranu. Tedy pokud za program nebereme Gazdíkův vytrvalý boj proti Praze, jemuž teď dává hezkou ironickou tečku to, že chce být právě v metropoli volebním lídrem.

Dobře to věděl i Kalousek, a proto STAN ve volbách v roce 2010 jen lišácky zneužil kvůli regionálním kandidátkám, protože nově vzniklá TOP 09 v podstatě existovala jen v Praze a tvořili ji dva lidé: on a kníže Schwarzenberg. Cena za to nebyla moc vysoká; nechal jen v televizi vyrůst Gazdíka, který ho za to teď hodil přes palubu, když TOP 09 závodí o setrvání ve sněmovně.

BRAND24

Ale zpět k lidovcům. Ty si jen málokdo spojí s něčím politicky významným. Teď by se mohli do politické historie zapsat tím, že zradí koalici, která vlastně nikdy ani neexistovala.

Čtěte další komentáře Petra Holce:

Všude dobře, doma nejlíp. S volbami do Česka vtrhla stupidita i zlodějina

S Chovancem přichází zákon, pořádek a samopal do každé rodiny

ČSSD by měla doufat ve volební fiasko. Dá jí novou šanci

Kalousek prý neuhne. Jen aby mu neuhnuli voliči


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).