Menu Zavřít

Bankéři bez odpovědnosti jako spouštěč krize

29. 9. 2016
Autor: Redakce

Problémy bankovního sektoru se budou zcela jistě opakovat. Nejvyšší manažeři světových bank se totiž nepoučili ani z finanční krize z roku 2008, kdy je musely zachraňovat vlády za peníze daňových poplatníků. Příkladem je lapsus americké banky Wells Fargo.

Svědčí o tom celá řada skandálů z posledních let ohledně manipulací se sazbami, komoditami, praním špinavých peněz a naposledy mimořádný průšvih amerického bankovního obra Wells Fargo, kdy zaměstnanci banky otevřeli bez vědomí klientů okolo dvou milionů účtů.

Důvodem byla snaha zaměstnanců banky splnit nereálné prodejní cíle, které pochopitelně nestanovovali oni, ale jejich nadřízení. Za neplnění cílů hrozil vyhazov. Samotní pracovníci přirovnali atmosféru v bance k „papiňáku“.

O tom všem údajně šéf banky John Stumpf nevěděl. Z nešvarů obvinil před americkým Senátem špatně placené zaměstnance své banky, což označila senátorka Elizabeth Warrenová za zbabělé.

Stumpf evidentně bojuje o přežití v bance, protože kvůli uklidnění situace se vzdal bonusů ve výši 41 milionů dolarů. Ani to ho však nemusí na šéfovském postu udržet.


O skandálu Wells Fargo čtěte:

Zaměstnance nutila podvádět, teď dostane miliony

Skandál vyšel Wells Fargo draho. Nejcennější bankou je JPMorgan

Falešné účty? Běžná praxe, shodují se zaměstnanci bank

Pobočka banky Wells Fargo


Upřímně řečeno, za podobné prohřešky by se měli manažeři z bank pakovat, protože ryba páchne od hlavy. A je jedno, jestli Stumpf o podvodném chování skutečně nevěděl, protože o něm vědět přinejmenším měl a také mu měl zabránit, aby se nerozrostlo do obludných rozměrů. Nejde totiž o prohřešek několika jednotlivců, ale více než pěti tisíc zaměstnanců bankovního domu.

BRAND24

V případě, že prohřešky nebude následovat postih, se podobné excesy budou pravidelně opakovat, o čemž svědčí výše zmíněné skandály. Z finanční krize se totiž nevyvodila dostatečná odpovědnost jednotlivých bankéřů, což je velký problém.

Bankéři mohou dál hazardovat, protože přece banku zase stát zachrání a oni si opět najdou dobré místo. S trochou nadsázky: budou mít přece zkušenosti dokonce i z krizového řízení banky. Co na tom, že banku do špatného stavu dostali svými rozhodnutími. Jen přísné vyvozování zodpovědnosti může zastavit morální hazard, který dříve či později musí nutně vyústit v další krizi.


Přečtěte si další komentáře autora:

Další rána pro Deutsche Bank

Apple ztrácí tah na bránu

Volby odložily růst sazeb v USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).