Menu Zavřít

Akce Ostrava. Zn. „Top Secret“

Autor: Euro

Cvičení vojenských speciálů bylo tak tajné, že vystrašilo desítky Ostravanů i policejní komando. A už o něm vědí všichni.

„Zničehonic střelba, pak granát.“ Anebo: „Slyšíte ty střely? Zní to jako kulomety a pistole.“ Takovéhle příspěvky obyvatel Ostravy se ve středu v noci začaly objevovat na sociálních sítích. Na pomezí Mariánských Hor a Vítkovic se dělo něco podivného. A velmi rychle zpozorněla i policie. „Operační důstojník na místo vyslal zásahovou jednotku,“ popisuje Lenka Sikorová, ostravská policejní mluvčí. Vyzbrojené komando dorazilo k průmyslovému areálu během několika minut. Po krátké době ale akce skončila. Ukázalo se, že střelba pochází od speciálních jednotek české armády trénujících v Ostravě několikahodinový boj v budovách a další scénáře, které je můžou potkat během jejich tajných operací v zahraničí. Jenže jak vysvětluje Lenka Sikorová, nikdo z policie dopředu o vojenském cvičení nevěděl. Ostatně právě proto na místo ve středu v noci vyrazila zásahovka s automatickými zbraněmi a několik dalších vyzbrojených hlídek. Generální štáb v pátek připustil své pochybení, informace se k policii nedostala.


Armádu zaměstnává spor o služebního řidiče:

Bez řidiče neodejdu. Generál chce na lukrativní místo protlačit svého šoféra

Generálmajor František Malenínský (vpravo) a ministr obrany Martin Stropnický při společném cvičení české a maďarské armády.


Armáda tak propříště bude muset kontrolovat, jestli se zprávy o chystaných cvičeních skutečně dostaly na správná místa. V situaci, kdy jsou lidé stále citlivější, by mohla vzbudit ještě větší povyk než v Ostravě.

BRAND24

V souvislosti s tímhle zpackaným cvičením je zajímavá ještě jedna okolnost. Došlo k němu jen pár hodin poté, co poslanci schválili kontroverzní návrh ústavního zákona, podle nějž mají mít obyvatelé České republiky ústavní právo držet a nosit zbraň kvůli obraně státu. Takže pokud se situace bude opakovat, může se stát, že vojáci se slepou municí a dýmovnicemi se budou během tréninku bránit nevědoucímu „obránci státu“ s nabitou zbraní.

Čtěte další komentáře autora:

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).