Vzpomínky na Tlustovousy - Euro.cz

Přihlášení

Vzpomínky na Tlustovousy

, Milan Ballík,
Vzpomínky na Tlustovousy
Zdroj: Euro.cz

Iluze nepřežijí v Jakubské ani předkrm

Podnik mě lákal už svým názvem. I interiér, na který jsem se několikrát podíval přes výlohu, se mi líbil, svou neokázalou elegancí vzbuzoval představy pravých francouzských brasserií, těch nepříliš slavných, leč vyhlášených báječnou kuchyní. Takhle nějak jsem si představoval restauraci Le Saint-Jacques v Jakubské. Když se naskytla nečekaná příležitost k obědu mimo časový rozvrh, zamířil jsem bez váhání do podniku, který jsem si tak trochu vysnil.
Stojím ve dveřích nevelkého prostoru s pár stolky a pianem. Ihned se mne ujímá noblesní dáma a mile znějící češtinou s těžkým akcentem mne vítá a vzápětí usazuje. Než se zahloubám do lístku, letmo přehlížím lokál. Je v něm pár stolů, slušně založených, stěny i strop jsou v jedné barvě, trochu to vypadá, jako byste seděli v krabici. Za úzkou chodbičkou je ještě malý šámbr se dvěma stolky. Na stěnách visí obrazy moderního provedení, nepochopitelně ozdobené visícími hrozny tak, že zakrývají valnou část motivu malby. Jinde jde o dobové plakáty, reklamní cedule a nad pianem se zubí mladý Elvis na snímku z nejlepší periody svého života. Za pianem mladík předvádí slušné variace muziky Franka Sinatry, hudba se rozlévá místností a je tu milo a příjemno. Vracím se k lístku a s mírným úžasem shledávám, jak je podobný jídelníčkům našich takzvaně lepších podniků v éře Restaurací a jídelen. Často stejná masa s obměnou přelivu, k uzoufání stejné přílohy. Navíc ceny, jaké se neodvažují nasadit ani nejlepší vídeňské podniky. Vybírám si menu, aniž bych tušil, že to milé a…

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?