Jak nejíst přátele - Euro.cz

Přihlášení

Jak nejíst přátele

, Benjamin Kuras,
Jak nejíst přátele
Zdroj: Euro.cz

Začátek seriálu o pravicových receptech rostlinných

„Jídlo se v každé tradiční společnosti vnímá jako akt společenský a často náboženský, krášlený rituálem a radostně prožívaný jako oslava sounáležitosti. Člověk se při něm kultivuje konverzací, chutěmi, vkusem, způsoby chování a pohostinností. Oddělit jídlo od těchto praktik znamená zbavit je jeho pravého smyslu,“ píše filozof nejpravicovější Roger Scruton v kapitole Pojídání přátel své nové knihy Politická filozofie, která je mistrně argumentovanou výzvou k obnově konzervativního přístupu ke všem aspektům každodenního života. Jídlo je aspekt nejkaždodennější, v němž několikrát denně projevujeme svůj morální či nemorální postoj k životu svému i okolnímu. Scruton rozlišuje mezi jedením ctnostným a nemravným, přičemž ctnostné je to, co se dělá úctyhodně nebo čestně a odolává pokušením. To znamená nejen kultivaci ohleduplných jídelních mravů, ale také ohleduplnost ke zdrojům potravy, především zvířatům. Scruton sám farmaří, takže o ohleduplnosti ke zvířatům z vlastní zkušenosti něco ví. Ohleduplné zacházení se zvířaty jako zdroji potravy by si vyžadovalo dvojí: jednak zrušení většiny praktik industrializovaného chovu a návrat k chovu přírodnímu, jednak konec vulgárního přejídání masem. To nemá být bráno jako propagace vegetariánství (ani od Scrutona, ani ode mně), nýbrž jako projev úcty k životu. Kdo jí maso, měl by se obeznámit s celým procesem jeho výroby. Od rození mláďat, přes péči, kterou je potřeba jim věnovat, než dospějí do stadia, kdy jsou vhodná k porážce, až po způsob zabíjení, který by měl být co nejrychlejší a bezbolestný. Zvířátka se nám za svého života stanou přáteli, jejich zabití je pro nás určitou citovou…

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?