Hostem krále Atahualpy - Euro.cz

Přihlášení

Hostem krále Atahualpy

, Benjamin Kuras,
Hostem krále Atahualpy
Zdroj: Euro.cz

V první peruánské restauraci v Praze se těžko hledají chyby

Mimořádně dobrá zpráva: Praha má už půl roku novou restauraci peruánskou. Co z této dobré zprávy dělá zprávu senzační, je skutečnost, že se tím Praha zcela průkopnicky vyhoupla na nejnovější restaurační trend, který ve světě teprve začíná. Rozjíždí se pomalu, ale zanedlouho určitě dobude celý labužnický svět, podobně jako před desetiletím kuchyně thajská, před ní libanonská, před ní čínská, a úplně předtím, všudypřítomně a natrvalo italská. Ve Spojených státech najdete novou peruánskou restauraci už v několika desítkách velkoměst, v Evropě zatím jen dvě v Londýně a po jedné v Paříži, Bordeaux, Toulouse, Římě, Miláně, Turíně, Bernu a Ženevě. Praha se v tomto případě tedy zahákla hned v prvním pelotonu mezi gastronomickou aristokracií.
Co z této senzační zprávy dělá zprávu gigantickou, je to, že ať jídelníček Casa Andina ochutnáváte z kteréhokoli konce nebo zprostředka, nedokážete se ubránit blaženému pocitu, že jste našli kulinární poklad. A co z této zprávy dělá zprávu fantastickou, je to, že kromě peruánské kuchyně jsou na celé restauraci peruánští jen dva muzikanti, kteří v ní o víkendových večerech hrají peruánskou muziku (ano, včetně Simonovy a Garfunkelovy odrhovačky El Condor Pasa), a to spolu se světlovlasou Češkou, která mistrně švihá peruánská sóla na housle. Jedním z majitelů je skvěle česky mluvící a v restauraci jako provozní přítomný Kostaričan. (Druhým je zákulisní Čech, zřejmě spíše jako investor). Šéfkuchař je Čech, který strávil tři roky na učednickém vandru ve Španělsku, takže si ve španělštině mohl peruánské recepty prostudovat, naučit…

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?