Cibulová večeře vrcholí koláči - Euro.cz

Přihlášení

Cibulová večeře vrcholí koláči

, Benjamin Kuras,
Cibulová večeře vrcholí koláči
Zdroj: Euro.cz

Italské, alsaské i lotrinské vegetariánské dobroty

Třetím chodem v našich večerních cibulových hodech bude indická karí omáčka „dopiaza“, v doslovném překladu z hindustánštiny něco jako„dvoucibulice“. A jak už název napovídá, dělá se ze dvou typů cibule, v tomto případě velké a malé. Tou malou budou celé nebo jen rozpůlené šalotky či jiné cibuličky, velkou jakákoli velká cibule nadrobno posekaná. Pro pestrost můžeme třeba střídat i cibuli bílou s červenou. Posekanou cibulku dusíme v oleji do změknutí. Přidáme bobkový list, semínka kardamomu, pár hřebíčků, trochu podrcených červených chilli papriček, kuličky pepře, podrcený česnek, koriandr, kumín a kurkumu. Dobře vše promícháme a teprve pak přidáme malé cibuličky, po nich posekaná loupaná rajčata nebo rajčatovou konzervu, třebas i trochu rajčatového protlaku. Promícháme a zalijeme horkou vodou, uvedeme do varu, stáhneme a necháme pomalu dodusit. Masožrouti si v této omáčce rádi až do změknutí dusí kusy kuřete nebo jehněčího. Ve vegetariánské sérii si v ní můžeme pro zpestření dusit kusy celé mrkve nebo petržele, nebo floretky květáku. Podáváme s vařenou rýží, nejlépe basmati.
Mezitím se nám pomalu v troubě dopéká cibulový chod nejjednodušší a nejméně pracný, ač neméně chutný – italská „cipolla al forno“ čili cibule pečená (vizte recept). V troubě se pečou také další dvě cibulové speciality severofrancouzské, vlastně skoro by se dalo říct francouzsko-německé, tedy z francouzských regionů, které kdysi patřily Němcům a kde se dodnes německými dialekty mluví. Z Alsaska pochází „tarte à l´oignon“, německy zvaný Zwiebelkuchen, čili cibulový koláč. Dělá se na drolivém těstě uhněteném z mouky, másla,…

Článek je součástí sekce Premium a je dostupný jen pro předplatitele

Už máš předplatné?